Novič, ki ga na petkovem naroku ni bilo, se je tokratne obravnave udeležil, kolikor mu bo zdravje dopuščalo, pa bo spremljal tudi prihodnje naroke, je povedal odvetnik Žiga Podobnik.

Novičeva odvetnika Podobnik in Monika Poje sta namreč na petkovem naroku, prvem v že tretjem sojenju Noviču, predložila zdravniško potrdilo Novičeve osebne zdravnice, da se Novič ni sposoben udeležiti obravnave, vse naslednje pa da je sposoben spremljati le dve ali tri ure dnevno. Zato sta predlagala, da sodišče petkov narok preloži. 

Senat sodišča, ki ga vodi sodnica Sinja Božičnik, zdravniškemu potrdilu ni sledil, saj da iz njega ne izhaja, da se Novič ne more udeležiti naroka. Odločil je tudi, da bo sodišče postavilo sodnega izvedenca, ki bo preveril, ali je Novič sposoben prihajati na sodišče, in če je, za koliko časa. Do takrat pa sodišče meni, da se je Novič obravnav sposoben udeleževati.

Sodišče je sicer po njegovih besedah že postavilo izvedenca, ki bo preveril njegovo zdravstveno stanje. "Odredbe sodišča o tem sicer še nimamo, a je sodnica rekla, da ga je sodišče postavilo," je dejal.

Štiri priče

Z novim sojenjem se mudi

Ker zakonodaja določa, da očitki zastarajo dve leti po razveljavitvi pravnomočne sodbe na vrhovnem sodišču, naj bi zadeva zastarala oktobra, ker pa roki na sodiščih v času epidemije novega koronavirusa nekaj časa niso tekli, po mnenju državnega tožilstva zastara nekoliko pozneje, to je decembra.

Na današnjem naroku so zaslišali štiri priče, ki so bile v bližini kraja umora ali pa so se tam znašle neposredno po njem, medtem ko so za sredin narok po besedah Podobnika predvidena zaslišanja Franca Sabliča, Mirana Čeha in Ester Ceket, strokovnjakov, ki so analizirali delce streljanja. 

Podobnik sicer pričakuje, da bo sodišče v nadaljevanju sojenja postavilo nove izvedence, saj da sta tako vrhovno kot višje sodišče, ki sta obravnavala dosedanje pritožbe v zadevi, menila, da je stvar glede delcev treba razčistiti z novimi izvedenci. Mnenja o tem, ali so delci, ki so jih po streljanju našli pri Noviču in na kraju umora, enaki, so namreč med strokovnjaki deljena.