Gor, dol, gor, dol ...

Nove spremembne pri prehajanju meje, dve državi se vračata na seznam varnih držav

S.R.
6. 7. 2020, 17.48
Posodobljeno: 6. 7. 2020, 18.09
Deli članek:

Od jutrišnjega dne bosta na zelen seznam varnih držav znova uvrščeni Francija in Češka. Za slednjo bo to veljalo le delno.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot je prek twitterja sporočilo ministrstvo za notranje zadeve, se jutri obetajo nove spremembe na seznamu varnih držav, katerih državljani lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev.

Z jutrišnjim dnem bosta znova pozeleneli Francija in Češka, vendar v primeru slednje velja izjema. Administrativna enota Moravsko-šlezijska, kjer se na Češkem soočajo z najhujšim izbruhom novega koronavirusa, ostaja na rumenem seznamu. Spomnimo,  Francija in Češka sta bili skupaj s Hrvaško na rumeni seznam uvrščeni v soboto.

Slovenska vlada se je na današnji dopisni seji za novo spremembo na seznamih odločila po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene, so zapisali na spletišču vlade.

Rumeni seznam?

Iz držav ali administrativnih enot držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Sicer se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena, razen če sodijo med katerokoli izjemo v 10. členu odloka.

Zeleni seznam držav (vstop brez karantene) od 7. julija 2020: 

1. Madžarska
2. Avstrija
3. Ciper
4. Češka (brez Moravsko-šlezijske administrativne enote Češke)
5. Estonija
6. Finska
7. Nemčija
8. Grčija
9. Islandija
10. Latvija
11. Litva
12. Lihtenštajn
13. Norveška
14. Slovaška
15. Švica
16. Italija
17. Danska
18. Irska
19. Malta
20. Španija
21. Belgija
22. Nizozemska
23. Francija