Hotel je priti v novice

Ko je 6-letnika porinil v globino, se je nasmehnil njegovemu očetu in mu dejal, da je nor

L.K.
25. 6. 2020, 20.23
Posodobljeno: 25. 6. 2020, 20.26
Deli članek:

Ni kriv on, meni. Krivi so tisti, ki niso poskrbeli, da bi bil deležen primerne oskrbe.

Facebook
Jonty Bravery

Smejoči se najstnik, ki je z razgledne ploščadi v desetem nadstropju londonske galerije moderne umetnosti Tate Modern porinil šestletnika, je bil zunaj brez nadzora, čeprav si je v preteklosti privoščil več nasilnih izbruhov in se je moral zaradi svojega duševnega stanja zdraviti.

Napad je načrtoval

Jonty Bravery, ki ima motnje avtističnega spektra, obsesivno kompulzivno motnjo in najverjetneje tudi osebnostno motnjo, se je večkrat znesel nad svojimi skrbniki, a se je pristojnim vseeno zdelo varno, da sam obišče London, kjer je francoskega dečka z desetega nadstropja pahnil na streho v petem. Nato se je nasmehnil fantovemu očetu in mu dejal, da je pač nor.

Profimedia
Dečka so oskrbeli na kraju in ga nato v bolnišnico prepeljali s helikopterjem.

Zdaj 18-letni Bravery je vnaprej raziskal, kako bi najlažje nekoga umoril – 4. avgusta lani je bil tako na preži za najbolj ranljivim otrokom na razgledni ploščadi. Preiskovalcem je razkril, da je napad načrtoval, da bi prišel v novice. Ko je dečka porinil, se je počutil neuničljivega in na vrhu sveta.

Deček še vedno okreva po poškodbah, zaradi katerih je nekaj časa bil v kritičnem stanju.

Za starša

Bravery za svoja dejanja sicer krivi socialno službo, ki da ni poskrbela, da bi bil deležen primerne oskrbe. Zakaj je hotel biti na televiziji? Da bi njegova starša videla, da je bila napaka, da ga nista dala v bolnišnico. Slišal naj bi namreč glasove, ki so mu govorili, da naj ubija.

Jutri bo znano, kakšna kazen ga bo doletela.