6800 evrov je odnesel iz trnovske pošte

Do roparjevih oblačil s pomočjo spleta

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
24. 6. 2020, 19.30
Deli članek:

32-letni Prekmurec Damjan Jerebic se pred tričlanskim senatom ptujskega okrožnega sodišča zagovarja zaradi očitanega mu kaznivega dejanja ropa pošte v Trnovski vasi.

Vestnik
Sojenje Damjanu Jerebicu iz okolice Murske Sobote, ki ga obtožnica bremeni kaznivega dejanja ropa, se bo na ptujskem okrožnem sodišču pred tričlanskim senatom nadaljevalo 21. julija.

12. decembra lani, nekaj minut pred 17. uro, je zamaskirani moški vstopil v prostore trnovske pošte, skočil čez pult in pobral denar. Hitro, kot je privihral, je s plenom iz pošte tudi odvihral. Damjan Jerebic krivde za očitano mu kaznivo dejanje ne priznava. Ne zanika, da se je tistega dne gibal v Trnovski vasi, a ropa ne prizna. Drugačnega mnenja so kriminalisti, ki so mu prostost odvzeli še isti dan po storitvi kaznivega dejanja.

Preoblekel se je v bližini stolpa v Zavrhu

Sodnica Marjana Kosi je kriminalistu Matjažu Brezniku na petkovem naroku kar malo zažugala, ker policisti v spis niso vložili fotografij obtoženega po prijetju. Kriminalist je pojasnil, da so v spisu fotografije, ki so na policiji že obstajale iz predhodnih obravnav obdolženega. Tisti dan, ko so ga aretirali, so ga, tako je povedal Breznik, tudi fotografirali, a teh fotografij v sodni spis niso vložili. 

S pomočjo Jerebičevega elektronskega računa Gmail so tudi izsledili pot, po kateri je po ropu, ki naj bi ga storil, pobegnil. Peljal je v smeri Zavrha, tam naj bi se preoblekel in odvrgel oblačila, v Lormanju naj bi se vključil na avtocesto in odpeljal proti domu. Takšno pot je kriminalistom izrisalo sledenje elektronskemu računu jerebic.damjan1@gmail.com, ki je bil nameščen na mobilnem telefonu, ki so mu ga možje v modrem zasegli. Osumljeni je policistom predlagal in dovolil še vpogled v svoj drugi elektronski račun damjanjerebic23@gmail.com, na katerem pa po besedah kriminalista Matjaža Breznika niso našli za preiskavo relevantnih podatkov. »Če bi jih, bi jih nedvomno navedli,« je poudaril Breznik in pojasnil nekaj podrobnosti o ugotovitvah iz preiskave. »Na podlagi sledenja elektronskega računa smo izrisali pot, po kateri je vozil od Trnovske vasi do doma. Do Zavrha je črta poti res ravna, to pa zato, ker je osumljeni verjetno vozil zelo hitro in mu Google ni bil sposoben slediti, in tako se je izrisovala samo ravna črta. Potem je v Zavrhu v bližini stolpa zarisano cikcak gibanje, tam se je preoblačil in odvrgel oblačila, nato je do avtoceste vozil z zmerno hitrostjo, potem je pa črta poti zaradi višje hitrosti vožnje – po avtocesti –znova ravna. Oblačila, ki jih je storilec nosil med ropom, smo našli odvržena v Zavrhu. Čevljev tam nismo našli, pa tudi sicer kasneje ne.«

V Jagru kupil delavske rokavice – identične roparjevim

Kriminalisti so si pri preiskavi ropa in iskanju storilca pomagali tudi s posnetki varnostne kamere na pošti. A obraza se na posnetku ni videlo. »Iz posnetka se je z gotovostjo dalo razbrati, da je storilec temnolas, zabeležili smo tudi obliko zalizcev. Odvržena oblačila, ki smo jih našli v Zavrhu, smo primerjali s tistimi na posnetku iz pošte in se v celoti ujemajo,« je dodal kriminalist Breznik.

Na podlagi posnetkov nadzornih sistemov se je obdolženi Jerebic tisti dan s temno modrim beemvejem, na katerem so nameščene tablice mariborskega registrskega območja, z ormoškim grbom, ob 9. uri ustavil na Petrolovem bencinskem servisu v Vučji vasi. Ob 10.46 ga je varnostna kamera posnela v trgovini Jager v Trnovski vasi. Tam je med drugim kupil delavske rokavice sive barve. Na posnetku, ki so ga v petek predvajali na sodišču, naj bi se videlo, da je na rokavicah rumeni rob. In točno takšne rokavice z rumenim robom naj bi uporabljal ropar pošte.