Višja sila

Delodajalec dopusta v času karantene ne sme odrejati enostransko, pojasnjujejo

S.R./STA
24. 6. 2020, 19.19
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 19.21
Deli članek:

Na Inšpektoratu za delo menijo, da enostransko odrejanje dopusta v času karantene po vrnitvi v Slovenijo ni dopustno.

STA
Fotografija je simbolična.

Opozorila delodajalcev oziroma podpisovanje izjav, s katerimi se delavci strinjajo, da v času koriščenja letnega dopusta ne smejo zapuščati Slovenije, ne morejo imeti neposrednega pravnega učinka, opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo.

Če bi v primeru odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene prišlo do odpovedi pogodbe o zaposlitvi, bo razloge za odpoved treba presojati od primera do primera, saj bo vprašanje upravičene odsotnosti z dela odvisno od obstoja višje sile, ki je opredeljena s prisotnostjo zunanjega vzroka, nepričakovanostjo dogodka ter neizogibnostjo in neodvrnljivostjo dogodka, so danes na svoji spletni strani zapisali na inšpektoratu. 

"Pri tem opozarjamo, da mora biti v primeru izredne odpovedi poleg utemeljenega razloga hkrati izpolnjen tudi pogoj, da ob upoštevanju vseh okoliščin in interesov pogodbenih strank ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja. Do odsotnosti in nadomestila plače je sicer upravičen delavec, pri katerem je izkazana višja sila, zaradi katere ne more opravljati dela," so dodali. 

Če bi delodajalec kršil postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi, se lahko delavec obrne na inšpektorat, medtem ko utemeljenost razloga za odpoved pogodbe o zaposlitvi presoja delovno sodišče, so poudarili. 

Enostransko odrejanje dopusta

Dotaknili so se tudi dopusta v času karantene, ki da ga delodajalec ne sme odrejati enostransko. Kot so opozorili, se lahko letni dopust koristi le v dogovoru med delavcem in delodajalcem. "Le delavec ima pravico izrabiti en dan letnega dopusta na tisti dan, ki ga sam določi, o čemer mora obvestiti delodajalca najkasneje tri dni pred izrabo," so sklenili. 

V minulih dneh je prišlo na dan, da so nekatera podjetja, med njimi Aktiva Skupina, zaposlene obvestila, da tudi v času koriščenja letnega dopusta ne smejo zapustiti države zaradi možnosti, da bi bila ob povratku zaradi epidemije covida-19 zanje uvedena karantena in zato ne bi mogli opravljati dela. Zažugala so tudi z odpuščanjem. 

Če bo v Aktivi Skupini zaradi karantene prišlo do redne ali izredne odpovedi delovnega razmerja, bi lahko Sindikat obrti in podjetništva Slovenije te odpovedi spodbijal pred sodiščem, so danes sporočili iz sindikata. Za to se bodo odločali, če bodo zaznali kršitve pravic delavcev, so pojasnili.