Ubežali smrti

VIDEO: Dramatični posnetki belega morskega volka, ki se je potihoma prikradel do deskarjev

R.T.
24. 6. 2020, 18.56
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 19.01
Deli članek:

Deskarjem se je pod nogami pletel beli morski volk.

YouTube
Niso vedeli, kaj se jim približuje.

Pretresljiv prizor belega morskega volka oziroma velikega belega morskega psa in nič hudega slutečih deskarjev je na obali Plettenberg Bay v Južni Afriki z dronom ujel 14-letni Zachary Berman. Ta se je na plažo odpravil s svojim očetom, skozi oči robota pa nato opazoval trenutke, ki bi lahko imeli tudi tragičen konec. V vodi je spokojno drselo šest deskarjev in ena oseba s kajakom, pod njimi pa se je potihoma približeval beli morski pes, ki bi lahko vsak trenutek napadel. 

Zachary je pojasnil, da z dronom opazuje naravo, tako je od daleč tudi zapazil morskega psa. Sledil mu je, ko pa je videl, da plava proti deskarjem, je opozoril očeta, naj jih čim prej spravi iz vode. »Bilo je zelo strašljivo, ko sem tam stal z daljincem v roki in opazoval morskega psa, ki se je približeval deskarjem. Ne veš, kaj bi v tej situaciji storil,« je opisal. Videti je bilo, da ga je najprej opazil kajakaš, ki je nato opozoril druge. Kot edini, ki mu noge niso bingljale v vodi, je plenilca nato prestregel in preostalim deskarjem omogočil, da jo pobrišejo proti kopnem. Tam so nato opozorili reševalce, ki so iz vode nagnali še preostale kopalce in plažo nemudoma izpraznili. 

V Južni Afriki so v zadnjih desetih letih zabeležili dvanajst napadov morskih psov, ki so se končali s smrtjo napadene osebe. Pet napadov so zagrešili veliki beli morski psi, štiri morski biki, enega morski tiger preostala dva pa morski pes neznane vrste. V povprečju sicer na leto zabeležijo šest napadov, v večini primerov pa je napadalec beli morski pes. Na območju okoli obale naj bi jih bivalo med 300 in 500.