KAzenske ovadbe

Policija preiskala, zakaj je decembra lani v Britofu "usekalo kot hudič"

G.G.
6. 5. 2020, 10.04
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 10.24
Deli članek:

3. decembra lani je v Britofu pri Kranju »usekalo kot hudič«, kot je povedal eden od prebivalcev. Policija je zaključila preiskavo.

PU Kranj
Sanacija po eksploziji plina v Britofu.

Na ulici pri gasilskem domu v Britofu se je širil vonj po plinu. Delavca sta splezala v vodovodni jašek, da bi preverila, od kod uhaja zemeljski plin, in takrat je eksplodiralo.

Kriminalsti so te dni zaključili z vložitvijo kazenske ovadbe zaključili preiskavo, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Spomnimo. V eksploziji se je poškodovalo šest oseb, med njimi tudi štirje otroci, ki so se igrali na ulici. Iz 20 objektov je bilo po eksploziji evakuiranih 76 ljudi, območje pa je bilo 10 dni zaprto. Kriminalisti so že prve dni pod površjem našli poškodovan del plinske napeljave, ki so ga zavarovali in analizirali.

V preiskavi je bil podan sum storitve kaznivega dejanja »neodvrnitev nevarnosti po prvem odstavku 321. člena kazenskega zakonika«. Kaznivega dejanja pa sta osumljena pravna oseba in zaposleni v teh organizaciji.

Po neuradnih podatkih je ovaden investitor in upravljavec plinovoda Domplan, ki skrbi za kranjski plinovod. V Domplanu so sicer po eksploziji krivdo valili na gradbeno podjetje IMP Promont, kriminalisti pa se z njim ne strinjajo.

Človeški faktor

Kaj je glavni očitek? Da je poškodba na plinski napeljavi nastala zaradi kombinacije gradbenenih del, prisotnosti zemeljskega plina v plinskem omrežju in zemljini ter z neizvedbo ukrepov po sanaciji poškodbe. Kljub temu je namreč promet na tem delu potekal nemoteno. Do trenutka, ko je »v vodovodnem jašku zaradi človeškega faktorja eksplodiral nakopičen zemeljski plin«.

Kriminalisti so pri ogledu ugotovili še,da gre v primeru plinovoda za neskladno gradnjo, saj odseka ni bilo v načrtih projekta za izdajo gradbenega dovoljenja, ampak so bila dela izvedena glede na »potrebe. Z nepravilnostmi je bil seznanjen pristojni inšpektorat za infrastrukturo.

Materialna škoda v dogodku ni nastala, sanacija napake pa je ocenjena na okoli 40.000 evrov.