Kanada

51-letni zobotehnik v predelanem policijskem vozilu ubil kar 16 ljudi

G.G./STA
20. 4. 2020, 07.21
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 08.58
Deli članek:

Blizu kanadskega mesta Halifax v provinci Nova Škotska je grozo sejal 51-letni Gabriel Wortman iz mesta Dartmouth.

Reuters
Avto, s katerim je svoj morilskih pohod začel 51-letni Gabriel Wortman. Vmes, med lovom, se je presedel v drug avto.
"V takih trenutkih stopimo skupaj in se podpiramo. Skupaj bomo žalovali z družinami žrtev in jim pomagali skozi hude čase," je sporočil kanadski premier Justin Trudeau

Wortman je bil med svojim morilskim pohodom oblečen v policijsko uniformo, vozil pa je predelan avto, ki je bil zelo podoben avtu kanadske konjeniške policije.

Po prvih podatkih kaže, da je strelec začel pohod v majhnem mestu Portapiqueju, kjer je zažgal tudi svojo hišo in podtaknil ogenj še pri sosedih. Nato se odpeljal naprej in, kot kaže, po prvih izbranih tarčah streljal tudi na naključne mimoidoče. Po štirinajstih urah zasledovanja so ga policisti ustrelili pri bencinski postaji Irving Big Stop, 90 kilometrov stran od kraja prvega streljanja. 

"Prišel je, da bi me ubil"

Kdo je bil Gabriel Wortman? Kot poroča spletna stran The Globe and Mail je ubil uspešen zobotehnik. Še več, imel je svojo dentalno kliniko v Dartmouthu. Sosedje so povedali, da je kdaj pa kdaj nekaj spil, v zadnjem času pa je imel zaradi epidemije koronavirusa zaprto svojo kliniko.

In njegove žrtve? Nekaj jih je poznal, nekatere pa je očitno izbral naključno. Policija še ne dela zaključkov. Njegov znanec, gradbenik, s katerim sta imela skupno zanimanje – motorje, je povedal, da je potrkal na njegova vrata. »Prišel je, da bi me ubil. O tem ni nobenega dvoma. Ni ubijal neznancev, ampak prijatelje,« je dejal moški, ki je videl, kako Wortman, oblečen v policista in s pištolo v roki, trka na njegova vrata. Ni mu odprl, poklical je policijo in se z družino skril v kleti.

Med ustreljenimi tudi policistka

Tiskovni predstavnik konjeniške policije Daniel Brien je potrdil, da je bilo ubitih 16 ljudi in tudi strelec. Wortman je ubil tudi izkušeno policistiko Heidi Stevenson, je sporočilo vodstvo policije province Nova Škotska. Gre za poročeno mati dveh otrok, ki se je med prvimi odzvala na klic o streljanju.

"To je eno najbolj nesmiselnih zločinskih dejanj v zgodovini naše province," je sporočil premier Nove Škotske Stephen McNeil.

Zadnji velik pokol se je v Kanadi zgodil leta 1989, ko je strelec v Montrealu pobil 14 ljudi. Kanada je potem malce zaostrila orožarsko zakonodajo. 

RCMP Nova Scotia
Zakaj je streljal, ni znano.