Drama v Bronxu

VIDEO in FOTO: V New Yorku na ulico zgrmela ogromna vetrna turbina

S.R.
31. 12. 2019, 13.31
Posodobljeno: 31. 12. 2019, 13.40
Deli članek:

V newyorški soseski Bronx so na vrh zgradbe nedavno namestili vetrno turbino, včeraj je pristala na ulici.

Twitter
Skupil jo je le avtomobil.

Vse kaže, da je dobrih 45 metrov visoko vetrno trubino, ki so jo na eno od zgradb v Bronxu namestili decembra, zrušil kar sam veter. Nesreča, v kateri sta jo na srečo skupila le eden od avtomobilov in reklamni pano, se je pripetila včeraj malo po 13 uri po lokalnem času (malo po 19. uri po srednjeevropskem času). Turbina po poročanju ameriške radijske postaje WABC še ni obratovala, a časnik Bronx Times na drugi strani poroča, da se lopatice vrtijo že vse od 17. decembra. 

Na prizorišče so hitro privrveli lokalni politiki, ki so vsi po vrsti okrcali »v naglici« zgrajeno vetrno turbino, ki naj bi služila kot alternativni vir energije. »Ne bi je smeli postaviti v takšni naglici. Hkrati se ne bi smelo zgoditi, da vetrno turbino poruši veter,« je pojasnjeval senator Jamaal Bailey, Mike Benedetto, predstavnik spodnjega doma newyorškega kongresa, je dodal, da so turbino zgradili tako hitro zato, da je »s tem lahko nekdo zaslužil.« Kot poroča CNN, je veter pihal s hitrostjo 24 do 32 kilometrov na uro, kar je bilo dovolj, da je senatorju Baileyju, ki se je javljal s prizorišča, polomilo tudi dežnik.

Turbina je sicer padla na bližnji reklamni pano, nakar se je zlomil tudi ta in skupaj s turbino padel na ulico. Okolica, vključno z nakupovalnim središčem, na območju katerega se nahajajo tudi bencinska črpalka, lekarna in razne trgovine, je bila posejana z razbitinami. Iz nakupovalnega središča so nemudoma evakuirali vse ljudi. »Na srečo lahko poročamo, da se nihče ni poškodoval in so vsi na varnem. Preiskava incidenta je že v teku,« je po nesreči dejal newyorški župan Bill de Blasio.