Črna kronika

Zasegli že več kot 3600 petard

G.G.
19. 12. 2019, 12.09
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 12.12
Deli članek:

Zaseženi pirotehnični izdelki kažejo na to, da je pri nekaterih infantilna zabava s pokanjem še zelo priljubljena.

Foto: PU Novo mesto
Zasežene petarde.

Policisti v novomeškem rajonu so v zadnjih dneh zasegli že več kot 3600 prepovedanih petard.

V noči na torek so med kontrolo prometa v bližini Metlike ustavili voznika osebnega avtomobila. Voznik ni imel vozniškega dovoljenja, odklonil je preizkus alkoholiziranosti, v avtu pa je imel 540 petard.

Še isti dan so na mejnem prehodu Krasinec v avtomobilu občana iz Semiča našli in zasegli 850 petard.

V večernih urah so jih pri 37-letni ženski v Rosalincah našli še več – kar 1401.

Med hišno preiskavo v okolici Novega mesta pa so pri 27-letniku odkrili 402 prepovedani petardi (piratke) in 30 nabojev.

Zoper vse kršitelje so sprožili postopek o prekršku.

Zakon sicer določa, da se z globo od 400 do 1200 evrov za prekršek kaznuje posameznik, ki prodaja, kupuje, poseduje ali uporablja ognjemetne izdelke, ki so namenjeni le pravnim osebam ali podjetnikom, ki imajo ustrezno dovoljenje, ali ognjemetne izdelke kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok. Policisti take predmete zaseže tudi če niso storilčeva last.

Foto: PU Novo mesto
Policijski pes svetuje: "Prazniki brez pokanja".

Ob zasegih petardi s policijske uprave Novo mesto sporočajo: "Žal nam je, da posamezniki še vedno ne razumejo, da je pokanje za veliko ljudi moteče, povzroča strah, občutek nevarnosti in onesnažuje okolje. Ogrožene so tudi živali, saj imajo bolj izostren sluh,  pokanje jih vznemiri in prestraši, zato pogosto pobegnejo in se izgubijo. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pa lahko povzroči hude telesne poškodbe s trajnimi posledicami. Veliko je torej razlogov, da ne prižgete petarde, policisti pa bomo s poostrenim preverjanjem nadaljevali tudi v decembru in zoper kršitelje dosledno ukrepali."