Milijarda evrov

VIDEO: Kamere ujele trenutke mogoče največjega ropa na svetu

G.G.
25. 11. 2019, 21.39
Posodobljeno: 25. 11. 2019, 21.45
Deli članek:

Saška policija je objavila posnetek nadzornih kamer, na katerem vidimo, kako sta roparja razbila vitrino, kjer so se nahajali dragilji.

Reuters
Roparja sta s sekirami razbila vitrine, pograbila dragocenosti in se odpeljala z avtom, ki ju je čakal pred vhodom v muzej.

Nemška policija intenzivno išče roparja (ali roparje), ki sta zjutraj vdrla v zakladnico muzeja na dresdenskem gradu. Ukradla sta tri zbirke dragocenosti saškega volilnega kneza Avgusta Močnega (1670 - 1733). V tej zbirki so gumbi, zaponke, okrasja za pokrivala in odlikovanja, okrašeni z briljanti, diamanti, rubini, smaragdi ali safirji.

Generalna direktorica Dresdenske državne umetniške zbirke Marion Ackermann pravi, da je vrednost ukradenih dragocenosti neprecenljiva, mediji pa jo ocenjujejo na dobro milijardo evrov. Dragulje in drug dragocenosti bo izjemno težko prodati, saj so dobro znani. To pa bi se lahko zgodilo le, če policija ne najde roparjev in njunega plena.

Zakladnica na dresdenskem gradu, ki je znana kot Zeleni svod, hrani okoli 4000 dragocenih predmetov iz slonovine, zlata, srebra in draguljev. Tarča vlomilcev je bil zgodovinski del zbirke. V njej so dragulji in dragoceni umetniški predmeti.