Zeleni svod

Spektakularen rop v Dresdnu: odnesli diamante, rubine, smaragde "neprecenljive vrednosti"

G.G:
25. 11. 2019, 16.27
Posodobljeno: 25. 11. 2019, 17.44
Deli članek:

V Dresdnu so zjutraj vdrli v zakladnico v muzeju v tamkajšnjem gradu. Odnesli so tri zbirke s po 30 dragulji.

Reuters
Ukradli so tri sete, na katerih so bile različne dragocenosti.
Zakladnica na dresdenskem gradu, ki je znana kot Zeleni svod, hrani okoli 4000 dragocenih predmetov iz slonovine, zlata, srebra in draguljev. Tarča vlomilcev je bil zgodovinski del zbirke. V njej so dragulji in dragoceni umetniški predmeti.

Roparji so v muzej vstopili okoli 5. ure. Prostori v muzeju so sicer običajno strogo varovani. Tokrat pa je bila motena dobava električne energije v muzejski kompleks, saj je zagorela bližnja električna omarica. Bild je poročal, da so vlomilci onesposobili omarico in nato v zakladnico splezali skozi okno. 

Kaj so odnesli? 

Roparji so razbili vitrine in odnesli tri sete oziroma zbirke z nakitom. Na vsakem je bilo okoli 30 diamantov in drugih dragih kamnov, kot so rubini, smaragdi in safirji.

Varnostniki so bili v času ropa v muzeju, a niso posredovali, saj niso bili oboroženi. Poklicali so policijo, ki je prišla pred muzej čez deset minut. Malenkost prepozno, saj so se roparji že odpeljali in, kot kaže, takoj zatem zažgali avtomobil, s katerim so se odpeljali.

Vredni več milijard evrov

Direktorica nemških državnih muzejev Marion Ackermann pravi, da so ukradeni dragulji neprecenljivi, Bild jih je ocenil na več milijard evrov. Po navedbah nemške tiskovne agencije gre za dragocenosti saškega volilnega kneza Avgusta Močnega in naj bi obsegale zbirke gumbov, zaponk, okrasja za pokrivala in odlikovanj, okrašene z briljanti, diamanti, rubini, smaragdi ali safirji. Avgust Močni (1670 - 1733) je zakladnico uredil med letoma 1723 in 1730.

Roparji jih zagotovo ne bodo mogli prodati po zakoniti poti, še na črnem trgu se bodo morali potruditi. 

Policisti preučujejo posnetke nadzornih kamer iz muzeja, na katerih sta vidni dve zamaskirani osebi, domnevajo pa, da je v ropu sodelovalo več oseb.

Reuters
Policija pred vhodom v muzej v Dresdnu.

V zakladnici ni bilo 41-karatnega zelenega diamanta

Dragocenosti so na ogled v dveh sekcijah - v Zgodovinskem zelenem svodu, ki leži v avtentično obnovljenih prostorih v pritličju dresdenskega gradu, in v Novem zelenem svodu nadstropje višje, ki gosti še posebej dragocene posamične predmete.

Eden izmed najbolj dragocenih predmetov zakladnice, 41-karatni zeleni diamant, je trenutno na razstavi v Metropolitanskem muzeju v New Yorku. Med zakladi Zelenega svoda pa je na primer tudi 684-karatni safir, ki je bil darilo ruskega carja Petra I.

To je drugi drzni vlom v Nemčiji v zadnjih letih. Leta 2017 so namreč nepridipravi iz berlinskega muzeja Bode odnesli 100-kilogramski, 24-karatni zlatnik.