Nosila lasuljo in očala

Naplahtani bogati Rusi ostali brez denarja in državljanstva

S.S.
21. 11. 2019, 06.45
Deli članek:

Slovenska državljanka ukrajinskega rodu Anžela Poluektova se je znašla pod obtožbo zaradi skoraj pol milijona evrov vredne goljufije na račun štirih Rusov, ki so hoteli pridobiti slovensko državljanstvo na podlagi investicij v Sloveniji, tožilstvo pa jo bremeni tudi pranja denarja.

Profimedia
Anžela Poluektova naj bi »papirje urejala« kot Alena Janousek, med hišno preiskavo pa so ji policisti zasegli tudi lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala pri stikih z oškodovanci.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so včeraj zaslišali zakonca Olega in Eleno Shauro, ki sta se maja lani obrnila na moskovsko družbo Robinzon Property, da bi zase in za otroka pridobila slovensko državljanstvo na podlagi investicij v naše gospodarstvo.

Zakonca Shauro sta v Ljubljano priletela iz Velike Britanije, kjer živita. »Zaradi brexita je postala investicijska klima neznosna, zato smo začeli iskati stabilnejše priložnosti,« je poudarila Elena. Za Slovenijo sta se odločila zaradi naravnih lepot, potencial sta videla v turizmu in gradnji apartmajev, poleg tega ima Oleg prijatelja, ki že 17 let živi pri nas. Direktorico podjetja Robinzon Marijo Gogo sta naposled pooblastila, da jima uredi vse potrebno za ureditev dokumentacije, ta pa ju je povezala z Aleno Janousek, ki da jim bo pomagala pri pridobivanju državljanstva na kraju samem, v Sloveniji. Toda Alena naj bi bila v resnici obtožena Anžela Poulektova, ki se je predstavljala z izmišljenim imenom in ponarejeno osebno izkaznico, pod katero je ustanovila tudi družbo Alena Svet in prek nje poslovala ter goljufala, za kar ji zdaj grozi kazen od enega do osmih let zapora.

Z lažno izvršbo mu je izpraznila račun

Marija Goga, ki ima v tem postopku status priče, trdi, da z goljufijami ni povezana. Tudi Poluektova trdi, da oškodovancev ne pozna in da ni goljufala, dopušča pa možnost, da je to storila njena nečakinja iz Ukrajine, s katero naj bi si bili zelo podobni. Vendar ji tožilstvo ne verjame, tudi zato, ker so med hišno preiskavo pri njej doma našli lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala ob stikih z oškodovanci.

Zakonca Shauro sta za ureditev slovenskega državljanstva po nareku Goge na račun Janousekove nakazala vsak po 15 tisoč evrov avansa, potem pa sta Rusa v Sloveniji odprla še svoja računa in nanju nakazala vsak po 150 tisoč evrov predujema, ki naj bi dokazoval resnost namena investiranja v Sloveniji. In ko je Oleg kot vesten podjetnik preverjal, kaj se dogaja z denarjem na njegovih bančnih računih, je ugotovil, da je tisti v Ljubljani prazen. Izkazalo se je, da je ženska, ki jo je poznal kot Janouskovo, zlorabila elektronsko izvršbo na njegov račun zaradi neplačila dobavljenega blaga za storitev, čeprav nikoli nista sklepala poslovnih pogodb. Ker Oleg za izvršbo sploh ni vedel, trditve ni izpodbijal, njegov denar pa je bil naposled prenakazan fiktivnemu upniku, družbi Alena Svet. Janouskova je namreč oba Rusa prijavila, kot da živita na njenem naslovu v Ljubljani, ponaredila njegov podpis, ko je prevzela sodno pošiljko, potem pa počakala, da so predpisani zakonski roki potekli in je moralo sodišče izdati sklep o zasegu. Elena je sicer svojih 150 tisočakov predujema uspela še pravočasno prenakazati na neki drugi račun.