Jagodni nabor

So to pravniki, ki najbolj vplivajo na življenje v Sloveniji?

Ž.K.
20. 11. 2019, 20.05
Deli članek:

Končal se je tudi letošnji izbor najvplivnejših pravnikov v naši državi. Nekatera imena na seznamu so presenetila, nekatere pravnike zagotovo pogrešamo.

Profimedia
Izbranci v krog najboljših bodo že čez teden dni predstavili svoj pogled na našo družbo.

Koga ni?

Zanimivo je, da na seznamu ni večjega števila odvetnikov in tožilcev. Tako na seznamu ni nikogar iz odvetniških družb Čeferin, Senica, Peljhan-Rojs, in ne Stojana Zdolška.

Na pravnem portalu IUS-INFO so končali izbor desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov v letu 2019. Po mnenju strokovne in splošne javnosti so to Sara Ahlin Doljak, Klemen Jaklič, Martin Jančar, Rajko Knez, Matevž Krivic, Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, Miha Šepec, Andraž Teršek in Jurij Toplak. Nekatera imena so širši laični javnosti znana bolj, druga manj. Sara Ahlin Doljak, edina ženska v izboru in hkrati tudi edina odvetnica, je zagotovo edinstvena oseba, saj je, čeprav je zaradi bolezni gibalno ovirana in ji je odvzeta sposobnost govora, uspešna predavateljica in odvetnica, za komunikacijo s svetom pa uporablja table piši–briši in posebno aplikacijo. Klemen Jaklič je ustavni sodnik, ki je v trenutnem mandatu pritegnil največ pozornosti predvsem, ker se njegove odločitve razlikujejo od tistih, ki jih sprejmejo njegovi kolegi. Kljub razlikam v mišljenju njegovi strokovnosti ni nihče nikoli oporekal. V javnosti je odmeval tudi njegov spor s kolegom Matejem Accettom, k je prerasel v večjo afero, polno obtoževanj.

Sašo Švigelj
Sara Ahlin Doljak

Boj med sodniki

Martin Jančar je sodnik in pronicljiv kolumnist, ki se ukvarja tudi s teorijo in filozofijo prava. Sodil je v nekaterih odmevnejših kazenskih primerih, kot je primer Ivana Radana, ki mu je prav Jančar izrekel oprostilno sodbo. V svojih kolumnah se je nedavno spustil v izmenjavo mnenj z zloglasnim sodnikom Zvezdanom Radonjićem. Tudi ta je med izbranci strokovne in splošne javnosti, kar ob viharju, ki ga je naredil ob izreku oprostilne sodbe Milku Noviču, niti ne preseneča. Rajko Knez, nekdanji dekan pravne fakultete v Mariboru in predsednik ustavnega sodišča, je zagotovo oseba, katere dejanja in besede vplivajo na življenje prek dvoran ustavnega sodišča. Zaradi politično raznolike sestave ustavnih sodnikov bo imel zagotovo pester mandat. Matevž Krivic prav tako nekdanji ustavni sodnik in zagovornik človekovih pravic, je v zadnjih letih bolj kot na sodiščih aktiven pri izražanju mnenj. Dejstvo pa je, da kadar se oglasi, njegovo mnenje spoštuje tako strokovna kot laična javnost. Nazadnje se je v javnosti oglasil v sporu med ustavnima sodnikoma Klemenom Jakličem in Matejem Accettom.

STA
Matevž Krivic

Od poraženca do zmagovalca

Na seznam se je kljub temu, da je pogorel na zaslišanju za sodnika Evropskega sodišča, uvrstil nekdanji minister za promet in profesor pomorskega prava Marko Pavliha. Velja spomniti, da je Pavliha krivdo za neuspeh pripisal anonimki, ki so jo prejeli člani Odbora 255 in ga je predstavila kot režimskega politika. Kot kaže, neuspeh ni omajal njegovega ugleda na domačih tleh. Andraž Teršek in Jurij Toplak sta mlada ustavna pravnika, ki sta v zadnjih letih s svojimi odločnimi in strokovno utemeljenimi mnenji opozorila na napake politike in odločitve, ki so v neskladju z ustavo. Andraž Teršek je bil tudi kandidat za ustavnega sodnika, a se je umaknil. Iz pisma, ki ga je namenil predsedniku republike Borutu Pahorju, lahko sklepamo, da se je za to odločil, ker ni želel, da je njegova kandidatura predmet političnega kupčkanja levih in desnih. Miha Šepec je še en mlad pravni strokovnjak za kazensko in prekrškovno pravo, ki predava na mariborski pravni fakulteti.

Odločal je pogum

Letošnji izbor najvplivnejših pravnikov je bil 19. po vrsti in je tradicionalno potekal v dveh delih. Izmed 20 finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 18. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Tokrat je med deseterico največ sodnikov do zdaj, in sicer dva ustavna sodnika, en nekdanji ustavni sodnik in dva okrožna sodnika. So pa v izboru skromno zastopane pravnice, saj se je med deseterico najvplivnejših uvrstila le ena, kar se je v devetnajstih letih zgodilo tretjič, so navedli na portalu. Kot so sporočili ustvarjalci portala IUS-INFO, je na podlagi glasovnic razbrati, da so jih izbranci prepričali predvsem z lastnostmi, kot so nepristranskost, argumentiranost, angažiranost in seveda strokovnost, posebno pogosto sta bila letos izpostavljena pogum in pokončnost, so navedli na portalu.