Pol milijona evrov zapadlih obveznosti

Zakaj nekateri ne plačujejo oskrbnin v domovih upokojencev?

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
21. 11. 2019, 06.50
Deli članek:

Leta 2018 je ptujski dom upokojencev za namestitev v vseh petih enotah prejel okrog tisoč vlog. Čeprav je povpraševanje veliko, čakalne dobe za sprejem pa dolge, je paradoks, s katerim se srečujejo, ta, da nekateri stanovalci oskrbnin ne plačujejo

Dreamstime
Bodo zaradi neplačnikov morda v domu upokojencev prihodnje leto višje cene?

Po besedah direktorice Doma upokojencev (DU) Ptuj Jožice Šemnički zadnja položnica (po smrti oskrbovanca) zelo pogosto ni plačana. Da bi to uredili, so se pridružili pozivu, posredovanemu na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da se poskrbi za rešitev na sistemski ravni. Šemničkijeva namreč pravi, da se je še nedolgo tega domska oskrba plačevala za mesec dni vnaprej, zadnja leta pa se položnica izda za že opravljeno storitev. Največji problem pri tem nastane v primeru, ko oskrbovanec nima svojcev ali so ti v tujini. »Povsem se dolgov ne da izterjati. Če ima posameznik, denimo, nepremičnino, ima prednostno pravico dedovanja občina, in ne dom upokojencev. Tako določa zakon o dedovanju,« še dodaja direktorica DU Ptuj. Druga, še težja plat problema so stanovalci, ki se zavestno izogibajo plačevanju položnic za oskrbo. V zadnjih treh letih je ptujski DU odpisal za več kot 78 tisoč evrov neizterljivih terjatev, ta številka pa še raste. 30. 8. 2019 so imeli skoraj milijon odprtih terjatev, od tega nekaj manj kot 400 tisoč evrov zapadlih. Skrb vzbujajoč je delež obveznosti, ki so stare nad tri leta in znesejo kar 221 tisoč evrov. Razlogi za neplačevanje pa so različni.

En sam stanovalec dolžan 17 tisoč evrov

Trenutno je en sam stanovalec Domu upokojencev Ptuj dolžan skoraj 17 tisočakov, dolg pa je nastajal med letoma 2016 in 2019; da bo sploh kdaj izterjan, je malo verjetno. »Oseb, ki nimajo premoženja, praviloma zavod ne more odpustiti, tudi če ne plačujejo. Področje upravljanja s terjatvami je zelo težavno. Sistem v Sloveniji je rigiden. Tudi če posameznik ne plačuje, ga ne moreš preprosto odpustiti iz doma. Brez soglasja centra za socialno delo, ki mora izdati odločbo, da se takemu človeku zagotovi oskrba na domu, to sploh ni možno. In medtem ko čakamo odločbo, se dolg kopiči,« je pojasnila direktorica. Najvišji dolg posameznika, nastanjenega v DU Ptuj, je nastal med letoma 2010 in 2014 in znaša 45 tisoč evrov. »CSD smo postavili pred dejstvo, da tako preprosto ne gre več naprej. Konec leta moramo zmeraj odpisati del terjatev. To seveda storimo, ko izčrpamo vse druge možnosti. Dolg nad enim letom trenutno znaša že 274 tisoč evrov. Odpisi so nekaj, kar nas lahko udari po žepu tudi konec tega leta,« opozarja direktorica. Ker je poslovanje doma stvar, ki neposredno vpliva tudi na oblikovanje cene, neplačniki težave povzročijo tudi drugim stanovalcem. Posledica so lahko višje cene za tiste, ki svoje obveznosti redno poravnavajo. In ti se, kot je dejala na eni izmed sej predstavnica stanovalcev Ljubica Šuligoj, najbolj jezijo na tiste, ki denar imajo, pa ga raje kot za plačilo položnic namenijo za nakup alkoholnih pijač.