»tragična nesreča«

Lauro našli v hiši z mrežastim pitonom okoli vratu, ni ji bilo pomoči

R.T.
2. 11. 2019, 08.32
Posodobljeno: 2. 11. 2019, 08.38
Deli članek:

Ko so jo našli, je bila že mrtva, okoli njenega vratu pa je bil še vedno ovit velik piton.

Facebook
Laura Hurst

36-letna Laura Hurst iz Oxforda v ameriški zvezni državi Indidana je v sredo obiskala sosednjo hišo, v kateri lokalni šerif Don Munson hrani zbirko 140 kač, vključno z 20, ki so v njeni lasti. Malo pred 21. uro so jo našli mrtvo, pri čemer je bil okoli njenega vratu še vedno ovit njen »hišni ljubljenček,« piton vrste Python reticulatus oziroma mrežasti piton. Na kraj so hitro prispeli reševalci, ki so pitona odstranili, a je bilo oživljanje neuspešno. Izsledki včerajšnje obdukcije so pokazali, da je Hurstova umrla zaradi zadišitve, storilec pa je bil piton, poročajo ameriški mediji.

Mrežasti pitoni so velike kače, ki so naravno okolje našle v južni in jugovzhodni aziji. Gre za najdaljšo vrsto kače na svetu, ki lahko zraste tudi do deset metrov v dolžino, trenutni rekorder pa je desetmetrski mrežasti piton, ki so ga leta 1912 našli v Indoneziji, a ta najdba ni uradno potrjena. Smrtonosni piton, ki je v sredo ubil lastnico Lauro, je od nosnic do konca repa meril 2,4 metra. Pitoni seveda nimajo strupa, njihovo orožje je mišičasto telo, s katerim se ovijejo okoli životca in plen zadavijo. 

Profimedia
Mrežasti piton je domnevno najdaljša kača na svetu.

Zaenkrat še ni povsem jasno, zakaj je Hurstova pitona vzela iz terarija in z njim rokovala, znano je le, da se je, kot to običajno stori dvakrat tedensko, tja odpravila, da bi preverila, kako je z njenim hišnimi ljubljenci. V Munsonovi hiši, ki je posebej prirejena za nastanitev živali, sicer ne prebivajo ljudje, zgolj živali, ki jih tam hranijo njihovi lastniki. Kot je za časnik Lafayette Journal & Courier pojasnil Munson, je bila smrt Hurstove »tragična nesreča.«