Svet

Letošnja podnebna konferenca ZN bo v Madridu

J.P./STA
1. 11. 2019, 20.50
Posodobljeno: 1. 11. 2019, 20.52
Deli članek:

Letošnja podnebna konferenca ZN bo od 2. do 13. decembra v Madridu v Španiji, so danes sporočili iz Okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC). Konferenca bi morala biti v Čilu, a je tamkajšnji predsednik v sredo sporočil, da je zaradi protestov v državi ne bodo gostili.

STA
Na letošnji konferenci, COP 25, naj bi globalni voditelji napravili nove korake v smeri uresničevanja določil pariškega sporazuma.

Potem ko je čilski predsednik Sebastian Pinera v sredo sporočil, da država zaradi protestov ne bo gostila podnebne konference in vrha azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), je v četrtek španski premier Pedro Sanchez ponudil, da bi konferenco lahko gostila španska prestolnica.

Pisarna konference podpisnic omenjene konvencije ZN (COP) se je strinjala, da bo letošnja konferenca od 2. do 13. decembra v Madridu, je danes sporočila izvršna sekretarka UNFCCC Patricia Espinosa. 

Na letošnji konferenci, COP 25, naj bi globalni voditelji napravili nove korake v smeri uresničevanja določil pariškega sporazuma. 

Pinera je gostiteljstvo konference odpovedal zaradi protestov, ki so sredi oktobra zajeli Čile. Povod za množični upor je bilo zvišanje cen podzemne železnice, najhujši družbeni nemiri v več desetletjih pa so prerasli v protest proti neenakosti, na katerih Čilenci zahtevajo ekonomske in politične spremembe.