O'Rourke izpadel iz tekme in vrgel puško v koruzo

S.R./STA
2. 11. 2019, 08.41
Posodobljeno: 2. 11. 2019, 08.44
Deli članek:

Nekdanji zvezni kongresnik iz Teksasa Beto O'Rourke je v petek sporočil, da se več ne bo potegoval za predsedniško nominacijo demokratske stranke za volitve leta 2020.

Reuters
Teksašan O'Rourke odstopil od demokratske predsedniške tekme.

O'Rourku do petka ni uspelo izpolniti kriterijev za naslednje televizijsko soočenje demokratskih kandidatov, ki bo 20. novembra v Georgii. Kriterije, ki med drugim zajemajo določen delež podpore v javnomnenjskih anketah in število finančnih donatorjev, je doslej uspelo izpolniti devetim kandidatom in kandidatkam, med katerimi je tudi senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar.

Na naslednje televizijsko soočenje so se doslej uvrstili nekdanji podpredsednik ZDA Joseph Biden, senatorji Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Cory Booker in Klobucharjeva, milijarder Tom Steyer, poslovnež Andrew Yang in župan Pete Buttigieg

O'Rourke je v petek puško povsem vrgel v koruzo, saj je sporočil, da naslednje leto ne bo kandidiral niti na volitvah v zvezni senat, k čemur ga je pozivalo veliko podpornikov. Lani je tesno izgubil na volitvah v zvezni senat proti Tedu Cruzu, demokrati pa so v njem videli veliko upanje, da po dolgih letih znova osvojijo enega od teksaških senatnih sedežev. 

Polavtomatsko orožje

O'Rourke je svoj odstop od kampanje utemeljil s pomanjkanjem sredstev, kar je sicer problem večine demokratskih kandidatov, ker jih je enostavno preveč. Po drugi strani pa ni imel možnosti za uspeh od trenutka, ko je javno obljubil, da bo Američanom vzel polavtomatsko orožje. 

O'Rourka je hudo prizadel avgustovski strelski pokol v El Pasu desničarskega skrajneža, ki ga je navdihnila protipriseljenska retorika predsednika ZDA Donalda Trumpa. O'Rourke je napovedal obvezen odkup polavtomatskega orožja v državi, kar je sicer navdušilo nasprotnike pravice do orožja, prestrašilo pa zagovornike, ki so še vedno v večini. 

O'Rourke je po lanskoletnem porazu proti Cruzu postal veliki up demokratske stranke, vendar pa njegova predsedniška kampanja nekako ni uspela dobiti dovolj vetra v jadra. Večino denarja demokratskih donatorjev dobivata Sanders in Warrenova, za katerima nekoliko zaostaja celo vodilni v anketah Biden, O'Rourku pa je denar in podporo najbolj "kradel" Buttigieg. 

Trump je O'Rourkov odstop na zborovanju v Tupelu v Mississippiju pospremil z žaljivkami, češ da je pomilovanja vreden in da je iz kampanje odšel kot pes.