Debela policijska kartoteka

FOTO: Brezzoba starka, »mojstrica sleparjenja,« ropala turiste ter hlinila zbeganost in demenco

S.R.
25. 10. 2019, 17.36
Posodobljeno: 25. 10. 2019, 17.38
Deli članek:

Španska policija je s šokom spoznala, da v primežu nima nemočne starke, temveč pretkano tatico, ki ima na grbi več ropov na območju Malage.

Nadzorne kamere/El Pais
76-letna Španka je imela za sabo že 40 aretacij.

»Kar se je začelo z britanskim turistom, ki je bosonog tekal skozi mesto Malaga na jugu Španije, se je končalo z nepričakovano aretacijo 76-letne ženske s pestro kriminalno preteklostjo. Ko so jo ujeli, je Josefa (ime je izmišljeno) s svojimi manjkajočimi zobmi in neurejenim izgledom hlinila zmedenost,« so zapisali pri španskem časniku El Pais. Josefa je policiste spraševala, kje je in kaj počne na policijski postaji. Policisti so ji skoraj nasedli, njeno zmedenost pa pripisali demenci, a so nato doživeli šok, ko so ji vendarle vzeli prstne odtise. Izkazalo se je, da gre za žensko, ki so jo od sedemdesetih let prejšnjega stoletja aretirali že 40 krat, pri čemer je uporabljala kar osem različnih imen. Kako se je tokrat ujela v policijsko mrežo? 

Bil je 19. september, britanska družina iz Manchestra pa je v luksuznem stanovanju v zgodovinskem središču Malage uživala svoj zaslužen poznopoletni oddih. V trenutku, ko so bili vsi na balkonu, jih je presenetil nadvse nenavaden dogodek. V stanovanje je s svojim ključem vstopil ženska – Josefa – in začela krasti. Eden od britancev je začel kričati, Josefa je zbežala, on pa je stekel za njo. Bosonog jo je le stežka dohajal, Josefa pa se mu je izmuznila. Ni imel sreče niti pri policistih, ki so stali v bližini in so sprva mislili, da gre »za še enega pijanega turista.« Vendarle jih je prepričal, da mu sledijo v drugo ulico, kjer so Josefo ujeli drugi člani družine. Josefa je bila po navedbah policista Rafaela J. videti »precej v letih,« a je njegov policijski nos zavohal, da tukaj nekaj smrdi. Odeta je bila v skromna, temna oblačila, kot bi žalovala, njeni lasje so bili razmršeni in dajala je vtis, kot da še muhi ne bi storila nič žalega, jo je opisal Rafael, nato pa jo je kljub temu privedel na policijsko postajo. Z lastnikom stanovanja, ki je pritrdil navedbam Britancev, sta namreč ocenila, da se v stanovanju preprosto ni mogla znajti »po nesreči« in da tam preprosto ni imela kaj iskati. Ali pač, kot se je pozneje izkazalo. 

Josefo je močno bremenilo tudi dejstvo, da je med begom izgubila dva šopa ključev, na katerih je skupaj viselo kar dvajset ključev, ki so vsi po vrsti odpirali vhodna vrata stanovanj, ki jih ima v lasti isto podjetje. 

Debela policijska kartoteka 

Čeprav je bila Josefa za tamkajšnje policiste neznanka, so jo dobro poznali na drugih policijskih postajah na območju Malage. Kot poroča El Pais, je Josefa, »mojstrica zavajanja in sleparjenja« ter »tatica že vse svoje življenje,« živela v soseski La Palmilla, enem od najrevnejših predelov Malage. Že večkrat se je znašla v kehi. Po tem incidentu je sicer odkorakala na prostost, a so jo 11. oktobra znova zasačili s prsti v marmeladi, sodnik pa tokrat ni bil tako milosten. Zaradi treh novih ropov je morala znova v zapor, preiskovalci pa še vedno ugotavljajo, kako se je dokopala do vseh tistih ključev od vhodnih vrat.