Astro

Rešimo se spon in ne bodimo sužnji svojih stvari

Irena Kahne, osebno srečanje: 040 309 304
25. 10. 2019, 17.00
Deli članek:

Imate doma stvari, ki ste jih drago plačali, a le redko uporabljali? Ali je možno, da jih nimamo časa uporabljati, zato ker trdo delamo, da jih odplačamo?

dreamstime
avto

Včasih imam občutek, da nismo mi lastniki teh stvari, ampak stvari nas. Žalostna novica pa je, da je velikokrat to tudi res.

 Naša življenja prilagajamo okoli naših stvari. Kupimo si drage »igračke«, ampak ali one lahko zmanjšajo naš stres, medtem ko jih mi mesečno odplačujemo?

Večina je enkrat v življenju kupila takrat tako izjemno popularen Orbitrek ali pa poznamo nekoga, ki ga ima, kajne? Pa vsak izmed nas ali njih ima isto zgodbo – stojalo ali odlagalnik za perilo ...     

Rešimo se teh spon!

Gotovina je kraljica

Dobra novica je, da dejansko obstaja boljša pot. Pravzaprav, tri boljše poti.

Najprej se začnimo zavedati tega, kaj najbolj cenimo. Drugič, vedno za nakup uporabimo gotovino ali plačilo v enem kosu (izogibamo se mesečnim obrokom). Tretje, začnimo upoštevati načelo cena/korist.

Boste resnično dovolj uživali na 2.000 evrov vrednem gorskem kolesu, če niste zelo izkušen kolesar? Mogoče. Tukaj ne govorimo o pravih in nepravih željah. Govorim o tem, da resnično spoznamo lastno vrednost.

Premislite nazaj o nakupu kakšne dražje stvari, ki je niste uporabljali ali pa zelo poredko. Kaj resnično zabavnega bi lahko počeli, če bi ta denar imeli sedaj? Bodite iskreni do sebe.

Pravijo, da je gotovina kraljica pri odločitvah večjih vrednosti. Cena se nam na trenutek zdi ista, pa vendar, če določeno stvar razdelimo na obroke, pridejo obresti in na koncu za določeno stvar plačamo veliko več. Kadar varčujemo, moramo na določeno stvar pač malo počakati, a nam bo na koncu ta prinesla še večje zadovoljstvo in manj stresa okoli mesečnega plačevanja. Kreditne kartice nam res ustvarijo iluzijo bogatejšega življenja. Izogibanje dolgu pa nam ustvari realno stanje.

 Preračunavajmo

Naposled je le pomembno, da se naučimo gledati na ceno in korist.

Poznam primer znanca, ko je na list papirja ovekovečil strošek svojega nagonskega nakupa vodnega skuterja, ki ga je prvo leto uporabe stal 300 evrov na uro. Posojilo, obresti, bencin, kasko zavarovanje, popravila, privezi v pristanišču itd. Vse našteto na koncu nanese kar veliko denarja, katerega na začetku ne zaznamo. Včasih pa je bil ta isti znanec mnenja, da je najem istega skuterja po ceni 100 evrov na uro resnično predrago.

Zato je resnično pomembno, da za določeno stvar preračunamo točno ceno, ki bo na koncu šla iz našega žepa. Poiščimo zato cenejše opcije oziroma se vprašajmo, ali je ta določena stvar resnično vredno 300 evrov na uro, kakor v omenjenem primeru?

Naše stvari bi morale naše življenje izboljšati in ne povzročati dodatnega stresa.

V kolikor nam določena stvar ne prinaša tega zadovoljstva in vrednosti, je čas, da na to stvar začnemo gledati drugače.

Ne dovolite si, da vam vladajo vaše stvari. Spremenite svoj pristop. Veliko lažje vam bo. Obljubim.