NISO PRIZNALI

S konopljo in kokainom naj bi zalagali Dolenjsko

Boris Blaić
21. 10. 2019, 20.21
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se bi morala danes začeti še zadnja etapa v sojenju 14-članski kriminalni združbi, ki je v letih 2016 in 2017 uživalce na Dolenjskem oskrbovala s kokainom in drugimi prepovedanimi drogami. Današnja obravnava je bila preklicana.

Boris Blaić
Trije od 14 obtoženih preprodaje drog, (od leve) Selvir Demirović, Viktor Mumlek in Dejan Lovrinović, so se raje kot za priznanje krivde in sporazum s tožilstvom odločili za sojenje.

Več kot leto dni trajajoča akcija policije in tožilstva se je končala 22. januarja lani, ko je policija med prodajo večje količine droge na Rudniku v Ljubljani prijela osumljenca iz Novega mesta, ki je tajnemu policijskemu sodelavcu prodal 300 gramov kokaina, ob tem pa pri drugih povezanih osebah izvedla še 15 hišnih preiskav, v katerih je zasegla 830 gramov kokaina, 350 gramov heroina, 122 tablet ekstazija, 2,5 kg posušene konoplje in 1452 sadik te rastline v štirih prirejenih laboratorijih.

Ljubljančan Selvir Demirović ter Novomeščana Dejan Lovrinović in Viktor Mumlek so edini izmed 14 obtoženih, ki krivde še niso priznali. S tožilstvom se je med prvimi pogodil glavni organizator preprodajalske mreže Darko Ahčin, ki je v zameno za priznanje že lani dobil pet let zaporne kazni in 6000 evrov denarne kazni, za njim pa je krivdo priznalo še deset drugih obtoženih, ki so bili obsojeni na različno dolge zaporne in denarne kazni.

PU Novo mesto
Tako je bil videti eden od laboratorijev za pridelavo konoplje, ki jih je v okolici Litije uredila Ahčinova kriminalna združba.

Nastavili so jim past

Lovrinoviću tožilstvo med drugim očita, da je nabavljal kokain in z njim zalagal svoje ulične preprodajalce. Policiste je na sled novomeški združbi pripeljalo prav sledenje enemu izmed takih preprodajalcev, in ko so pozneje začeli pridobivati še dovoljenja za posebne preiskovalne ukrepe, se je v prisluhe telefonov kmalu ujel tudi Lovrinović. Policisti so takrat v igro poslali še tajnega sodelavca, ki je od Lovrinovića in njegovega tedanjega dekleta kmalu začel kupovati kokain.

Konopljo proizvajali na veliko

Poleg kokaina je bila ves čas v obtoku tudi konoplja, za njeno pridelavo na dveh lokacijah v okolici Litije pa naj bi poleg Ahčina in nekaterih drugih, ki so to že priznali, skrbela tudi Lovrinović in Mumlek. Oba svojo vlogo pri tem zanikata. Lovrinović je dejal, da je pomagal zgolj pri urejanju okolice, enkrat pa je na Konjšico prišel popravit agregat, ki so ga tam imeli za napajanje luči, prezračevalnih sistemov in drugega, potrebnega za pridelavo konoplje.