Janša je napovedal vztrajanje pri nadzoru Sove in opozoril na težave, če to ne bo omogočeno: "Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže."

"Naš interes in seveda naša dolžnost je, da predvsem branimo to prvo točko, se pravi, da branimo pravico parlamenta, da nadzoruje tajne službe. Saj zato smo parlamentarna demokracija," sledi iz javno dostopnega nagovora Janše na seji komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) minuli torek.

V razpravi je direktorju Sove Rajku Kozmelju očital laži glede uhajanja informacij. Te po Janševem mnenju uhajajo iz Sove. Ta je sicer tožilstvu in policiji naznanila sum izdaje tajnih podatkov, kar pa po Janševih ocenah še poslabšuje stvari. Med drugim pa je v razpravi ocenil, da je zadeva bistveno presegla dimenzijo zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi.

Tistim, ki imajo "kanale" do vlade, je na seji dejal, naj vladi sporočijo, da dlje, kot se bo stvar vlekla, slabša bo. "Iz nekega problema, ki na začetku ni bil ne vem kako velik in strateški, to postaja velikanski problem, ki bo prešel tudi meje in pač zaradi konteksta samega, zanimivo to za novinarje in za poročanje. To res ne bo države postavljalo v kakšno lepo luč," je ocenil.

"Predsednik vlade zaposlil ljubico v tajni službi. Saj ne bo nobeden mislil, da je to kakšen velik prekršek, pa škandal. Da je pa to skrajno neumno, pa nespametno, pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli. Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem," je nadaljeval Janša. Ocenil je, da se večina škode še da preprečiti, a da to ni odvisno od opozicije. Napovedal je vztrajanje pri nadzoru in pri tem, da direktor (Sove, op. a.) ni sposoben. Če predsednik vlade tega ne vidi, pa bo po Janševih navedbah "na koncu plačal s svojo glavo".

Korčetova je sicer v svoji objavi na Twitterju po torkovi seji komisije navedla: "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala.

Janša je to označil za laž in kmalu napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

Šarec danes - še pred objavo magnetograma v DZ - ni želel vnaprej soditi, kakšna bo resnica po objavi. "Korčetova je mlada poslanka in nova v politiki. Njena politika je nekoliko drugačna in jo kakšna stvar tudi vznemiri, če nekateri, ki so 30 let v slovenski politiki, govorijo določene zadeve," je dejal.