Do smrti zabodel

Ko je slišal, da je še živa, se je vrnil in dokončal umor

S.S.
20. 6. 2019, 20.05
Deli članek:

Tožilstvo za Silva Palčiča, obtoženega umora svoje žene Anice, zahteva 30 let zapora, obramba pa meni, da gre v obravnavanem primeru kvečjemu za uboj. Sodba bo znana v ponedeljek.

Janja Ambrožič
Silvo Palčič je imel na noč umora v krvi visoko stopnjo alkohola, čeprav je bil videti trezen.

Po mnenju tožilstva je dokazni postopek potrdil, da je šlo za umor na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja ter drugih nizkotnih nagibov.

Dolenjski list
Silvo je ženo Ano dalj časa lovil po vrtu pred hišo in jo naposled ujel ter zabodel do smrti.

Palčiča je ukrep prepovedi približevanja, ki je bil izrečen že 7. novembra 2017, močno prizadel. Ni se mogel namreč sprijazniti z dejstvom, da je moral zapustiti svoj dom in živeti v zidanici. Anica, ki je bila večkrat žrtev psihičnega in fizičnega nasilja, je živela v strahu, tudi v dneh pred tragedijo.

Spomnimo: 62-letnik je svojo ženo Anico kar 18-krat zabodel z 19 centimetrov dolgim nožem. Krvavi obračun se je odvil na božični večer leta 2017 v Rumanji vasi. Anica je sicer bežala proti sosednji hiši, a jo je Silvo ujel, začel zabadati, ona je spet zbežala, pa jo je spet ujel … Kljub pomoči sosedov mu je dejanje uspelo tudi dokončati; ko je ena od sosed, zdravnica, ki je prihitela na pomoč, na glas dejala, da ima Anica še pulz, se je Palčič, ki je že odhajal, vrnil in ženo še dvakrat zabodel. Priče so povedale, da se je Silvo nad Anico spravil hladnokrvno in pri polni zavesti, res pa je bil tistega večera močno pijan, v krvi je imel skoraj tri promile alkohola.

Še enkrat se je opravičil svojcem

Tožilstvo za umor zahteva najstrožjo kazen, 30 let zapora, Palčičeva zagovornica, odvetnica Jasna Simčič, pa meni, da gre kvečjemu za uboj, ki naj bi ga storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Palčičevo psihično stanje so pod drobnogled vzeli kar štirje izvedenci psihiatrične stroke, dva izvedenca klinične psihologije, izvedenka toksikologije in izvedenka interne medicine. »Mnenja niso bila enotna, zato je izkazan vsaj dvom o obtoženčevi prištevnosti,« je poudarila Simčičeva. Obtoženi pa se je v končni besedi še enkrat opravičil vsem vpletenim: »Iskreno mi je žal, da sem vzel življenje svoji ženi, danes žal pokojni Anici.« »Otrokoma se nisem mogel opravičiti, ker me nimata več za očeta, zato se jima opravičujem tukaj, pred sodiščem. Opravičujem se tudi ostalim sorodnikom.«