Nevarni plini

FOTO in VIDEO: Požar v Fragmatu: Če bo šlo s tem tempom naprej, ne bo možna šola v Cerknici

J.P./STA
13. 6. 2019, 22.43
Posodobljeno: 14. 6. 2019, 00.07
Deli članek:

Včeraj koli 20. ure je v industrijski coni Podskrajnik na Rakeku zagorel obrat podjetja Fragmat.

Bobo
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Kot je dejal župan občine Cerknica Marko Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu. Požar je v času pisanja pod nadzorom. Poškodovanih ni bilo, škoda še ni znana, se pa je včeraj okoli 23. ure s požarom borilo vsaj 200 gasilcev.

Bobo
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Bobo
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Glavni stroj

Tovarna Fragmat se med drugim ukvarja z izdelavo izolacijskih plošč. Kot je dejal Rupar, je zagorel glavni stroj v samem proizvodnem obratu, požar pa se je nato razširil na skladišče. Po besedah Ruparja je zadeva zelo problematična, predvsem zaradi nevarnega plina.

Bobo
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

"Požar je zaenkrat pod nadzorom, aktiviranih pa je šest, sedem gasilskih zvez, vmes so tudi gasilci iz Postojne in Vrhnike," je pojasnil župan in ocenil, da v intervenciji trenutno sodeluje vsaj 200 gasilcev. "Težava je v tem, da se požaru zaradi nevarnega plina ne da približati brez dihalnih aparatov," je dejal Rupar in pri tem dodal, da so trenutno v uporabi vsi dihalni aparati, kar jih premorejo gasilska društva, ki sodelujejo v intervenciji.

Sašo Švigelj
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Sašo Švigelj
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Škoda zaenkrat še ni znana, je povedal Rupar in dodal, da je bilo v času nastanka požara v obratu pet delavcev, ki so se pravočasno rešili in s seboj vzeli nekaj stvari, ki so bile še posebej kritične zaradi možnosti nastanka eksplozije.

Sašo Švigelj
Požar v obratu Fragmata na Rakeku

Potrebe po evakuaciji zaenkrat ni

Cerkniški župan je pri tem opozoril še na gost dim, ki se vali s kraja požara. "Okoliške prebivalce smo preko lokalnega radija in Facebooka že obvestili, da naj se ne zadržujejo zunaj in naj zaprejo okna, ker se dim vali v smeri s Podskrajnika poti Rakitni, čeprav tam že izgublja koncentracijo." Potrebe po evakuaciji lokalnega prebivalstva zaenkrat še ni, so pa v stiku z Agencijo RS za okolje (Arso) glede nadaljnjih ukrepov. "Če bo šlo s tem tempom naprej, jutri ne bo možna šola v Cerknici," je dejal.

Obrat se sicer nahaja v središču industrijske cone, a je gasilcem že uspelo zavarovati sosednje stavbe, še dodaja Rupar.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so bili o požaru obveščeni okoli 20.15. Na kraj požara je bilo napotenih tudi več policistov, ki so zavarovali območje. Na policiji prav tako lokalne prebivalce opozarjajo, da naj se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj in ne hodijo v bližino prizorišča ter naj zapustijo območje požara, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Prebivalci naj ob požaru upoštevajo navodila ekip za reševanje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prebivalcem priporoča, da ves čas upoštevajo sprotna navodila ekip za reševanje oziroma Uprave RS za zaščito in reševanje.

Če pride do izpostavljenosti snovem, ki so nastale pri požaru, je potrebno odstraniti prah in onesnaženo obleko ter jo shraniti v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo je potrebno oprati z milom in velikimi količinami vode. Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, se je temu področju potrebno izogniti in se ne dotikati izpostavljenih površin in tekočin, dokler ta območja niso očiščena. Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Na inštitutu prebivalcem svetujejo, da je pri uporabi pitne vode v primeru požara potrebno upoštevati priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

NIJZ tudi priporoča, da vse vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi že bili primerni za uporabo, zavržete, ostale pa pred zaužitjem temeljito operite. Če je možno, je potrebno preprečiti raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).