Celje

S trebuhom za kruhom, a ju je "pobrala" smrt

S.S.
8. 6. 2019, 19.45
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se nadaljuje sojenje šesterici obtoženih za ogrožanje varnosti na gradbišču celjske tržnice pred 10 leti.

Profimedia
Zaradi hudih poškodb je 51-letnik umrl na kraju dogodka, mlajši pa je zaradi hudih poškodb še isti dan umrl v celjski bolnišnici.

Na zadnjem naroku je sodišče zaslišalo dva nekdanja delavca družbe Ceste mostovi Celje, ki sta pojasnjevala razmere, v katerih sta življenje na gradbišču izgubila kolega.

Sodišče je zaslišalo tudi direktorja celjskega podjetja Kravanja, ki je na tržnici kritičnega dne postavljalo jekleno konstrukcijo, Jureta Kravanjo. Obravnava se bo sicer nadaljevala 3. julija z zaslišanjem še preostalih delavcev omenjene celjske družbe.

Pokopala ju je jeklena konstrukcija

Spomnimo: šesterica s prvoobtoženim Ernestom Pušnikom na čelu naj bi bila kriva za smrt dveh delavcev iz BiH, ki ju je pod seboj pokopala jeklena konstrukcija. Nesreča se je zgodila julija 2009, ko so zaradi napačne montaže morali zamenjati nosilne stebre. Upravljavec avtodvigala je z verigo porušil jekleno konstrukcijo, ki je padla na 51- in 35-letnega delavca, ki se na tem območju ne bi smela zadrževati. Zaradi hudih poškodb je 51-letnik umrl na kraju dogodka, mlajši pa je zaradi hudih poškodb še isti dan umrl v celjski bolnišnici.

Obsežen in zapleten primer

Kot je Pušnik povedal na aprilski obravnavi, je storil vse potrebno za varnost pri delu in odgovornost vidi v izvajalcu konstrukcije, družbi Kravanja, delno pa tudi pri varnostnem nadzoru delovišča. Takrat je tudi dejal, da je bil odgovoren za rušenje starega objekta tržnice ter zemeljska, zidarska in tesarska dela, ni pa bil vodja gradbišča, kakor piše v obtožnici, saj za to nima niti ustrezne izobrazbe. Glede na obsežnost in zapletenost primera utegne sojenje trajati več let. V primeru, da sodišče obtožene spozna za krive, pa jim grozi do osem let zapora.

Tožilstvo za pogojne obsodbe

Soobtoženi na predobravnavnih narokih januarja in februarja letos krivde niso priznali. Vsem je tožilka Cizlova v primeru priznanja krivde ponudila pogojno obsodbo. Med drugim tudi zato, ker je, kot je dejala, od dogodka minilo že toliko let in ker nekateri še nikoli niso bili kaznovani.

STA
Fotografija je simbolična.