Tragedija na počivališču

VIDEO: Srca so težka, oči polne solza: Iva in Renata sta bili nerazdružljivi; zavore na tovornjaku naj bi delovale

S.R.
7. 6. 2019, 19.50
Posodobljeno: 10. 6. 2019, 10.03
Deli članek:

Znanih je vse več podrobnosti o jutranji tragediji na hrvaški avtocesti, ki je vzela dve mladi življenji. Prvi izsledki kažejo, da so zavore na tovornjaku vendarle delovale.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo že poročali, je danes malo pred 10. uro na avtocesti med Novsko in Okučani tovorno vozilo na počivališču brez zaviranja zapeljalo v skupino ljudi, večinoma otrok, ki so ravno izstopali iz avtobusa in drugih vozil, nato pa obstalo na bližnji trati. Tragedija je vzela življenji 14-letnih najboljših prijateljic Ive in Renate. Še dve osebi, 26 in 28 let stari punci, ki sta v času nesreče ravno izsopili iz enega od avtomobilov, sta s hudimi poškodbami pristali v bolnišnici. Ena od njiju se še vedno bori za življenje in so jo že premestili na oddelek za nevrokirurgijo v bolnišnici v Slavonskem Brodu.

Glede na prve informacije očividcev se je tovornjakar soočal s težavo na tempomatu, sam je medtem zatrdil, da mu niso delovale zavore, a prvi izsledki kažejo, da s temi ni bilo težav. Po navedbah enega od strokovnjakov bi lahko bila za tragedijo kriva neprilagojena hitrost.

Hina/STA
Tragedija je vzela življenji osnovnošolk in najboljših prijateljic Ive in Renate.

Bili sta najboljši prijateljici

Naselje Erdut v Osješko-baranjski županiji, od koder sta prihajali Iva in Renata, je zavito v žalost. Dekleti sta se skupaj s sošolci in drugimi učenci osnovne šole v Dalju odpravili na dvodnevni izlet na morje. V avtobusu je sedelo približno 40 otrok. Na pot so nasmejani krenili ob sedmi uri zjutraj, malo pred 10. uro pa se je njihov izlet končal na najbolj grozljiv način. Ustavili so na počivališču in za vedno izgubili sošolki. »Bili sta nerazdružjivi. Skupaj sta sedeli v šoli, v avtobusu. Zjutraj sta se na izlet podali z nasmehi na obrazih. Na žalost se ne bosta vrnili,« je po poročanju portala Index.hr dejal ravnatelj osnovne šole, ki je za ponedeljek že razglasil dan žalovanja. Pred novinarji je spregovorila tudi skrušena mati male Renate Zorica H. Pojasnila je, da je takoj, ko je slišala za nesrečo, poklicala svojo hčerko, a se ta na klic ni odzvala. V prazno je zvonil tudi Ivin telefon, nato je slišala, da sta obe umrli. Preostali osnovnošolci so se ob 16. uri vrnili v Erdut, kjer so jih pričakali svojci in domačini. Solze so tekle v potokih. 

Voznika tovornjaka so policisti takoj po nesreči pridržali, alkotest pa je pokazal, da ni vozil pod vplivom alkohola. Preiskava nesreče in temeljit pregled tovornjaka, s katerim ugotavljajo njegovo tehnično izpravnost, sta še v teku, več natančnih informacij o vzroku nesreče pa bo najverjetneje znanih v naslednjih dneh. V molk se je zavil tudi lastnik podjetja Marin promet, v lasti katerega je tovorno vozilo, še poroča Index, pojavljajo pa se tudi informacije, da je voznik na počivališče zapeljal zaradi slabosti.