Prišli z darovi

Američani ponujajo drugi blok nuklearke in plinski terminal

L.T.
7. 6. 2019, 19.30
Deli članek:

Ameriški minister za energetiko Rick Perry je prišel oborožen z velikodušnimi obljubami.

Reuters
Plavajoča skladiščna enota za zemeljski plin v pristanišču Klaipeda v Litvi, s katero so Američani načeli ruski monopol v baltskih državah. Takšen terminal obljubljajo na hrvaškem otoku Krk.

Ruski primež nad energetskimi potrebami vzhodne in centralne Evrope je že dolgo trn v peti ameriških interesov v regiji. Američani so odločeni, da ga bodo zlomili s konkurenčno ponudbo.

Da bo v Ljubljani zoper ruski plinovod Južni tok lobiral z ponudbo za drugi blok Jedrske elektrarne Krško je v senatnem zaslišanju pred leti zatrjeval že veleposlanik ZDA Brent Robert Hartley. Južni tok ni zaživel, z njim pa so zamrle tudi ameriške ponudbe.

Pred Pobudo treh morij pa je ameriški minister za energetiko Rick Perry navdušil z obnovljenimi ponudbami in obljubami o »energetski svobodi«. Poleg izgradnje plinskega terminala na hrvaškem otoku Krku, s katerim bi se napajala tudi naša država, so na mizo dali ponudbo za izgradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK2). To pa ni vse, ponujajo tudi tako imenovane male modularne reaktorje, najnovejšo tehnologijo jedrskih reaktorjev.

STA
Perry in predsednik republike Borut Pahor na Pobudi Treh morij.

Jedrski reaktorji kot zelena tehnologija

ZDA želijo z »evropskimi prijatelji«, kot je Perry označil države srednje in vzhodne Evrope, krepiti tudi sodelovanje na področju jedrske energije, ki je po njegovih besedah čistejši vir energije, z napredkom in razvojem novih tehnologij pa tudi varen način pridobivanja električne energije. »Vsi se zavzemamo za isti cilj izboljšanja podnebja, pri tem pa bodo ključno vlogo odigrale jedrske elektrarne, ki ozračja ne onesnažujejo z izpusti,« je poudaril.

Perry želi zato v okviru obiska med slovenskimi odločevalci povečati zanimanje za ameriške male modularne jedrske reaktorje, ki naj bi predstavljali prihodnost jedrske energije. »Slovenija je odličen trg za takšen tip tehnologije, ki bo močno spremenila sektor,« je ocenil.

Perry: Westinghouse izdeluje najboljše reaktorje

Slovenija ni preveč proruska

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philip Reeker se ne strinja z oceno, da je Slovenija preveč proruska oziroma da bi zaradi tega trpeli odnosi z ZDA. ZDA nimajo takšnega občutka, odnose s Slovenijo pa je označil za odlične.

Pri tem se Perry ni mogel izogniti vprašanju, ali naj Slovenija pri morebitni gradnji drugega bloka jedrske elektrarne raje poseže po ameriških reaktorjih in ne po reaktorjih kitajskih ali katerih drugih proizvajalcev. »Jasno je, da najboljša tehnologija prihaja iz ZDA. Westinghouse izdeluje najboljše reaktorje na svetu,« je dejal. Ob tem je spomnil, da so izdelali tudi reaktor za Nuklearno elektrarno Krško, kjer pa bo potrebna izgradnja novega bloka.

Napredek ameriške tehnologije na tem področju je Perry že predstavil slovenskemu premierju Marjanu Šarcu in predsedniku republike Borutu Pahorju, ki sta po njegovih besedah zelo zainteresirana za nove, varnejše in učinkovitejše oblike pridobivanja energije. Ob tem je zagotovil, da je Slovenija pomembna partnerica ZDA. »Morda Slovenija ne pride na radarje vseh držav, za ZDA pa je to pomembna država, s katero želimo še krepiti stike,« je dejal.

Šarec in Perry sta se strinjala glede pomena nadaljnje krepitve sodelovanja med EU in ZDA na vseh področjih, tudi na energetskem, s ciljem diverzifikacije virov ter poti za zagotavljanje varne, trajnostne in konkurenčne energije.

Reuters
Poleg izgradnje NEK2 Američani ponujajo tudi najnovejšo tehnologijo malih modularnih reaktorjev.

LMŠ: Glede NEK2 referendumski posvet

»Odločitev o morebitni gradnji drugega bloka jedrske elektrarne bo treba sprejeti šele po letu 2025, saj bo obstoječa delovala do leta 2043. Do takrat pa mora Slovenija vse svoje napore usmeriti v pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Dejstvo je, da gre tehnologija na področju obnovljivih virov zelo hitro naprej, kar govori v prid obnovljivih virov. Če bo prišlo do odločitve o gradnji drugega bloka, pa bomo zahtevali, da se o tem odloča na referendumu,« so na novinarsko vprašanje glede NEK2 odgovorili v Listi Marjana Šarca.

Za javno razpravo in referendumsko posvetovanje se zavzemajo tudi koalicijski Socialni demokrati, ki si za cilje na področju energetike zastavljajo zanesljivo oskrbo z energijo in nizkoogljično energetiko.