Vesoljski turizem

Nasa postavila ceno turističnih počitnic v vesolju: 50 milijonov dolarjev

A.S./STA
7. 6. 2019, 17.38
Posodobljeno: 7. 6. 2019, 17.42
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes sporočila, da bo prihodnje leto na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) začela voziti tudi vesoljske turiste, ki bodo prestali fizične teste in bodo imeli dovolj denarja, da si to lahko privoščijo. Povratna vozovnica bo namreč stala okrog 50 milijonov dolarjev.

Profimedia
Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes sporočila, da bo prihodnje leto na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) začela voziti tudi vesoljske turiste.

Počitnice v vesolju v organizaciji Nase, ki je sicer le ena od agencij, ki upravljajo z ISS, bodo lahko trajale do 30 dni. Za zdaj menijo, da lahko opravijo na leto dva takšna turistična aranžmaja. Turiste bosta v vesolje vozili podjetji Boeing in SpaceX.

V strošek 50 milijonov dolarjev je všteta cena potovanja na in z ISS. Cena zajema tudi komunalne storitve, kot je na primer uporaba stranišča, ki stane na dan na astronavta 11.250 dolarjev. Voda in zrak astronavta staneta na dan 22.500 dolarjev in Nasa računa, da bo za nočitev pobrala 35.000 dolarjev na vesoljskega turista.