Kranjskogorski župan proti nadzorniku TNP

Oprostilna sodba v primeru incidenta na poti v Malo Pišnico

G.G./STA
24. 5. 2019, 21.03
Posodobljeno: 24. 5. 2019, 21.09
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče se strinja s tožilstvom, da je kranjskogorski župan Janez Hrovat odrinil nadzornika Triglavskega narodnega parka. Ni pa storil storil očitanega kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

STA
Kranjskogorski župan Janez Hrovat (levo) in njegov zagovornik Luka Podjed.

Sodnica Marjeta Dvornik je v obrazložitvi sodbe povedala, da je tožilstvo prepričalo sodni senat, kaj se je 12. aprila 2017 dogajajo na poti v Malo Pišnico in da je Hrovat s fizično silo spodnesel naravovarstvenega nadzornika Triglavskega narodnega parka (TNP) Rada Legata. Vendar pa je bilo ključno vprašanje postopka kvalifikacija kaznivega dejanja in vprašanje, ali je preprečil uradno dejanje uradni osebi.

Brezzobi nadzornik

Kot je pojasnila sodnica, tožilstvo navaja, da je do dejanja prišlo, ko je Legat želel prostovoljcem preprečiti urejanje poti, kar naj bi tako razburilo obtoženega, da ga je odrinil. Vendar v tistem trenutku Legat ni več izvajal nobenega uradnega dejanja, saj so pooblastila nadzornikov samo identificiranje in izrek globe, ne morejo pa preprečiti dejanja.

Tako Hrovat v danem primeru s svojim ravnanjem ni mogel preprečiti uradnega dejanja, saj nadzorniki zanj niso bili pooblaščeni, je sodnica sledila navedbam Hrovatovega odvetnika Luke Podjeda. Ob tem je ocenila, da Hrovatovo dejanje morda kaže na kakšno drugo kaznivo dejanje, morda na maščevanje uradni osebi, napad ali grožnjo. Vendar bi v tem primeru opis kaznivega dejanja moral vsebovati druge elemente, zato sodišče o tem ni moglo odločati.

Tožilka Lea Martinjak, ki je prepričana, da je bilo Hrovatu očitano kaznivo dejanje dokazano, se s sodbo ne strinja in je nanjo že napovedala pritožbo. Kot je poudarila, bo vztrajala pri tem, da je Hrovat storil kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja uradni osebi.

Z bokom ga je pahnil po pobočju

Hrovatu očita, da je na ozki lovski stezi v Malo Pišnico nepričakovano z bokom zadel Legata, tako da je ta padel po pobočju in si obtolkel zapestja in rame. To pa je storil, da nadzorniki ne bi preprečili urejanja že vrsto let zaprte poti v TNP, ki se ga je župan lotil skupaj s približno 30 somišljeniki, a brez soglasij in dovoljenj.

Po mnenju tožilke bi moral biti Hrovat kot župan oziroma nosilec javne funkcije za zgled drugim. Samo naključju pa je moč pripisati, da Legat ni utrpel hujših poškodb, je ocenila tožilka, ki je za Hrovata za kaznivo dejanje, za katerega je predpisana zaporna kazen od šestih mesecev do petih let zapora, predlagala izrek desetmesečne pogoje zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Nekateri pravijo, da se je sam vrgel

Hrovat je po drugi strani ves čas zanikal, da bi se Legata sploh dotaknil. Kot je poudaril, ga je obšel, Legat pa je padel šele, ko je bil že več metrov pred njim. Pri tem so nekateri udeleženci akcije celo ocenili, da se je Legat sam vrgel vznak po bregu.

Hrovat je prepričan, da je šlo za konstrukt proti njemu. "Nadzorniki so s prirejanjem dogodka hoteli pokazati, kdo je gospodar v Pišnici," je v zaključnem govoru ocenil odvetnik. Hrovat pa je pojasnil, da je z nekaterimi nadzorniki TNP imel težave od leta 2014 po nakupu Tonkine koče na Vršiču. Zagotovil je, da kot župan ni nikoli nikogar spodbujal k nespoštovanju pravil pravne države, si pa je vedno prizadeval, da bi ta veljala za vse enako.

Poudaril je, da je že več kot 30 let planinec in gorski reševalec ter se pomena ohranjanja narave še kako dobro zaveda. Prav tako je dejal, da v preteklosti ni bil še nikoli ničesar obtožen. Zaradi teh obtožb pa je kljub oprostilni sodbi zaznamovan in tega ne bo nikoli mogoče popraviti, je opozoril.