Šved v Avstriji

Pripeljal se je iz tujine, oropal banko in se vrnil. Šestnajstkrat!

G.G.
30. 4. 2019, 12.57
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 12.58
Deli članek:

Dunajski kriminalisti so prijeli roparja, ki je kar osem let plenil bančne instuticije po različnih koncih Avstrije.

Dunajska policija
54-letnega Šveda so prepoznali s pomočjo televizijske oddaje.

Prvi rop sega v leto 2009. Do leta 2017 je udaril še šestnajtkrat in si pridobil približno 300 tisoč evrov. Najraje je izbral manjše bančne poslovalnice, ki so bile nekoliko odmaknjene od središča mest, ni pa vihal nosu niti nad lekarnami. Vedno je bil oborožen, požugal s pištolo in pobral denar. Zbežal je s kolesom ali taksijem.

Policisti so dolgo časa menili, da ropa domačin, avstrijski državljan. Izkazalo pa se je, da gre za Šveda, ki je živel v Nemčiji. Dobro znanje nemščine je pridobil med študijem.

Kako so ga odkrili? Skrivnostnemu roparju v zrelih letih so nedavno na televiziji ZDF posvetili oddajo Številka zadeve XY ... nerešeno (Aktenzeichen XY ... ungelöst). V oddaji so pokazali posnetke nadzornih kamer, s pomočjo katerih je več gledalcev identificiralo možaka. Trdili so, da so ga večkrat videli v Berlinu. Policija ga je kmalu izsledila, sledila so zaslišanja in 54-letni Šved je priznal ter opisal svoje početje. V Avstrijo se je vedno pripeljal iz Nemčije z javnim prevozom in po uspešno opravljenem ropu tako tudi odšel iz države. Vedno je plačeval z gotovino, najraje drobižem. Šved je še dodal, da si je s plenom izboljšal materialni položaj, si privoščil počitnice in obiske igralnic.