Lov na tehnologijo

Razbitina ameriškega F-35 še vedno plava v Tihem oceanu

B.K.
30. 4. 2019, 12.43
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 12.47
Deli članek:

Predstavništvo ameriškega vojnega letalstva je zanikalo poročila, da naj bi našli japonskega lovca F-35A, ki je v začetku aprila strmoglavil v Tihi ocean.

Profimedia
Lovec F-35.

Pred časom smo poročali, da je v Tihi ocean strmoglavil ponos ameriške vojske, nevidni lovec F-35A. Le nekaj dni po strmoglavljenju so japonske oblasti sporočile, da so razbitino našle, a iz ameriškega letalstvo so zdaj sporočili, da večji del lovca še ni bil najden. »Lovec F-35A Japonskih samozaščitnih sil, ki je strmoglavil 9. aprila še ni bil najden,« so za Business Insider dejali pri ameriškem vojnem letalstvu. »Japonske oblasti so sicer potrdile, da so našle nekaj delov razbitin letala v začetku aprila, kmalu po nesreči. ZDA še dalje podpirajo japonsko iskalno akcijo.«

Lovec je bil prvi te vrste, ki je bil sestavljen v japonski Mitsubishijevi tovarni. Pilot, ki je z letalom poletel in strmoglavil, je imel opravljenih 3.200 ur letenja z vojaškimi lovci in 60 ur v F-35. Tudi njega so doslej iskali zaman.

Letalo je bilo v zraku 28 minut, ko je izginilo z radarjev. Takrat se je nahajal 135 kilometrov vzhodno od baze v mestu Misava. Vzrok strmoglavljenja še ni znan. Pilot je sicer vodil skupino lovcev, ko je ob 19.27 po lokalnem času poslal signal za prekinitev misije. To je bil njegov zadnji stik z bazo in kolegi.

Lov na razbitino

Iskalna akcija ameriške in japonske vojske se je začela takoj po nesreči. Če bi razbitina prišla v roke Rusije ali Kitajske, bi to lahko pomenilo veliko nevarnost za ameriško letalsko doktrino, saj bi lahko ameriški nasprotnici na podlagi analize razbitine dognali šibke točke tega lovca pete generacije.