Lokalne volitve

Premierka Mayeva pred odločilnim preizkusom

A.S./STA
30. 4. 2019, 10.36
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 10.58
Deli članek:

V delu Anglije bodo v četrtek potekale lokalne volitve, ki bodo pomemben preizkus za britansko premierko Thereso May in njeno zaradi brexita razdeljeno konservativno stranko. Lokalne svetnike bodo volili tudi na Severnem Irskem, ki jo je pred dvema tednoma pretresel umor novinarke.

Profimedia
Theresa May

V Angliji bodo volili člane 248 lokalnih svetov, v nekaterih zgolj tretjino. Po poročanju britanskih medijev se bodo kandidati borili za več kot 8300 sedežev. Potekale bodo tudi neposredne volitve županov petih mest in enega območja, ki združuje več lokalnih svetov.

Konservativci s prednostjo na podeželskih območjih

Trenutno ima konservativna stranka premierke Therese May večino v več kot polovici oziroma 134 lokalnih svetih, v katere bodo potekale volitve. Opozicijski laburisti imajo večino v 67 svetih, katerih člane bodo volili v četrtek. V sedmih od 248 lokalnih svetov imajo trenutno večino liberalni demokrati, v 35 pa nima večine nobena stranka. Pet svetov je novih in bodo volitve potekale prvič.

Največ sedežev bodo verjetno po poročanju britanskega časnika The Mirror osvojili vladajoči torijci. Volitve bodo namreč večinoma potekale na podeželskih območjih, ki veljajo za trdnjave konservativcev.

A bodo obenem po ocenah analitikov v primerjavi s številom lokalnih svetnikov, ki jih imajo trenutno, tudi največ izgubili. To gre pripisati predvsem napovedani nizki udeležbi, ki je povezana tudi s tem, da so volivci naveličani procesa britanskega izstopanja iz Evropske unije, ki ga vodi konservativna vlada.

Pomemben preizkus za Mayevo

Volitve bodo tako pomemben preizkus za premierko, ki je pod vse večjim pritiskom poslancev v Londonu kot tudi strankarskih aktivistov na terenu zaradi prelaganja brexita, ki je razdelil konservativce. Prvi rok za brexit je bil 29. marec, nato so ga preložili na 12. april. Dan pred iztekom tega roka, 11. aprila, so se voditelji 27 članic EU in britanska premierka dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.

Mayeva si sicer še naprej prizadeva, da bi parlament v Londonu ločitveni sporazum ratificiral čim prej oziroma pred 22. majem in bi se brexit zgodil 1. junija. Trenutno se torijci o brexitu pogajajo z opozicijskimi laburisti, a doslej ni bilo preboja v pogovorih.

Laburisti bi se lahko na četrtkovih lokalnih volitvah okrepili in povečali število svojih članov v lokalnih svetih. V določenih delih države morajo sicer prepričati zagovornike izstopa iz EU, v nekaterih pa njegove nasprotnike.

Volitve tudi na Severnem Irskem, kjer je bila pred kratkim ubita novinarka

Poleg tega bodo potekale tudi volitve v 11 lokalnih svetov na Severnem Irskem, ki jo je nedavno pretresla smrt novinarke Lyre McKee med izgredi v Londonderryju.
Smrt novinarke je sicer London in Dublin spodbudila k začetku novih političnih pogovorov med severnoirskimi strankami za ponovno vzpostavitev polnega delovanja vseh institucij na Severnem Irskem. Severna Irska, ki je bila desetletja v primežu nasilja, je namreč brez polavtonomne vlade vse od januarja 2017, ko sta glavni stranki izgubili zaupanje druga v drugo. Pogovori se bodo predvidoma začeli 7. maja.