»Kiberkriminal«

Ste varni pred hekerji? Na Goriškem se soočajo z razmahom kibernetskih napadov

S.R.
3. 4. 2019, 12.36
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 12.44
Deli članek:

Na območju Nove Gorice v zadnjem času opažajo razmah kibernetskih napadov na informacijske sisteme podjetij.

Profimedia
Najboljša rešitev so dobra pripravljenost in ustrezno zaščitene varnostne kopije podatkov.

Storilci informacijske sisteme podjetij napadajo s škodljivimi programskimi kodami in izsiljevalskimi virusi, s katerimi prek šifriranja zaklenejo računalnik ali pa ukradejo podatke, sporočajo iz PU Nova Gorica, kjer so v zadnjem času zaznali povečanje tovrstne aktivnosti. Policisti zato podjetja opozarjajo, naj preverijo delovanje varnostnih sistemov v svojem računalniškem omrežju, saj lahko zlikovci s tovrstnim »kiberkriminalom« povzročijo znatno škodo. 

Sporočajo tudi, da se je pri naprednih izsiljevalskih virusih mogoče zanesti »le na ustrezno izdelane varnostne kopije. Ker virusi običajno zašifrirajo tudi omrežne mape, vam preprosto kopiranje datotek na zunanji ali omrežni disk ne bo vedno pomagalo.« Poudarjajo še, da v primeru napada s tako imenovano »phishing« elektronsko pošto, ko se žrtev ob kliku priponke okuži z izsiljevalskim virusom, običajno ne obstaja ustrezna rešitev, s katero bi ponovno pridobili izgubljene podatke. Tudi plačilo izsiljevalcem ni garancija za to. Najboljša rešitev so dobra pripravljenost in ustrezno zaščitene varnostne kopije podatkov. 

Nova oblika »direktorskih prevar«

Novogoriški policisti so v zadnjih tednih obravnavali tudi posamezne primere spletnih goljufij prek elektronske pošte. Gre za obliko tako imenovanih »direktorskih prevar,« pri čemer se storilci v tem primeru niso izdajali za direktorje, temveč poslovne partnerje. Podjetja so tako pod to pretvezo prosili za različne računovodske podatke, ki si jih družbe v okviru poslovnega sodelovanja redno izmenjujejo. Na podlagi teh podatkov so nato »sporočali podatke o bančnih računih, kamor naj oškodovana gospodarska družba plača svoje obveznosti oziroma nakaže večjo količino denarnih sredstev.« Policisti zato opozarjajo, da je zato treba biti posebej previden pri kakršni koli komunikaciji prek elektronske pošte.