wikileaks

Ekvadorski predsednik razočaran nad "varovancem" Assangeom

B.K.
3. 4. 2019, 11.26
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 11.26
Deli članek:

Julian Assange naj bi "večkrat kršil" pogoje za azil, je dejal ekvadorski predsednik.

Instagram (embassycat)
Julian Assange in njegova mačka.

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je znova udaril po avstralskem žvižgaču Julianu Assangeu, ki se že od leta 2012 pred pregonom skriva v ekvadorski ambasadi v Londonu. Moreno je Assangea 'podedova' od predhodnika Rafaela Corree, ki je Avstralcu omogočil bivanje v prostorih ambasade. A za razliko od predhodnika, Moreno Assangeu ni tako naklonjen.

"Assange ne sme lagati, še manj pa lahko vdira v zasebne račune ali v zasebne telefone," je v pogovoru za ekvadorske radijske postaje dejal Moreno. Assange ob tem ne sme "intervenirati v politike držav, ali huje, prijateljskih držav."

sta
Ekvadorski predsednik Lenin Moreno.

Odnos med novo ekvadorsko vlado in avstralskim azilantom se krha že nekaj časa, kaplja čez rop pa je bilo nedavno poročilo spletne strani Wikileaks, ki jo je ustanovil Assange, v katerem piše, da naj bi bil Moreno povezan s korupcijskim škandalom med kitajskim podjetjem Sinohydro, ki je v Ekvadorju postavilo hidroelektrarno, in ekvadorsko vlado. Morena sedaj v zvezi s tem preiskuje parlamentarna preiskovalna komisija.

Kasneje so se na spletu pojavile tudi fotografije iz časa, ko je Moreno z družino živel v Švici. Na fotografijah je razvidno, da je družina bodočega predsednika takrat živela na veliki nogi, kar naj bi si privoščili z denarjem iz prej omenjenega koruptivnega posla.

Zdi se, da se žvižgačevi dnevi skrivanja bližajo koncu. Moreno je namreč namignil, da počasi izgublja živce: "Moramo zagotoviti, da življenje gospoda Assangea ni ogroženo, a dogovor, ki smo ga imeli z njim je mnogokrat kršil," je dejal.