V zapor

S pestjo mu je grdo razbil obraz

Janja Ambrožič/Dolenjski list
3. 4. 2019, 06.45
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu se je končalo sojenje Štefanu Mitroviću. Sodnica je razsodila, da je 57-letnik kriv povzročitve posebno hude telesne poškodbe.

J.A./Dolenjski list
Bar Klanček v Črmošnjicah pri Stopičah

Tempirana bomba

Tožilec je izpostavil, da je Mitrović tempirana bomba, da se ga ljudje bojijo, saj si celo lastnik lokala po dogodku ni upal poklicati reševalcev oziroma policije, bali naj bi se ga tudi sorodniki.

Štefan Mitrović iz Verduna pri Stopičah je avgusta lani v baru Klanček v Črmošnjicah pri Stopičah najmanj trikrat močno udaril v obraz Marka Potočarja in mu polomil več kosti. Sodba se glasi: enotna kazen devet let in 10 mesecev zapora. S povzročitvijo posebno hude telesne poškodbe si je prislužil šest let zapora, preostanek pa si je pridobil s preklicem pogojnega odpusta. Mitrović je namreč na Dobu prestajal 20-letno zaporno kazen zaradi umora in poskusa umora in so ga avgusta 2015, štiri leta pred iztekom celotne kazni, pogojno izpustili na prostost. Potočarja, ki zahteva odškodnino, je sodnica napotila na pravdo.

SLEDIJO PRITOŽBE?

Sodba še ni pravnomočna, tako obtoženec kot tožilstvo imata možnost pritožbe. Ker sodba odstopa od predloga enega in drugega, je prav mogoče, da se bosta obe strani pritožili. Tožilec Igor Vertuš je zahteval štiri leta daljšo kazen, kot je bila na koncu razglašena, Mitrović in njegova zagovornica Tadeja Žibred pa sta predlagala oprostilno sodbo, saj naj bi se obtoženec tistega dne v gostilni le branil.

J.A./Dolenjski list
Štefan Mitrović je bil prepričan, da bi ga morali oprostiti.

SODNICA NI VERJELA, DA SE JE LE BRANIL

»Ko sem se vrnil iz zapora, sem si uredil življenje, a moja sreča se je spremenila, ko sta me dve osebi, ki ju še nikoli prej nisem videl, fizično napadli. Obžalujem, da sem se branil,« je v svojih zaključnih besedah izpostavil Mitrović. Omenil je tudi, da se mu je enkrat že zgodila krivica, s čimer je mislil na sodbo v zadevi, ki se je zgodila v Srbiji (umor in poskus umora) in zaradi katere je bil leta 1999 obsojen na 20 let zapora.

Sodnica mu ni verjela. »Sami ste bili v zagovoru polni nasprotij. Vaš zagovor, da vas je izzval Potočar, je ovržen,« je dejala in omenila, da je prišla do enakih sklepov kot tožilec. Pojasnila je še, da je izrekla nižjo kazen od tiste, ki jo je predlagalo tožilstvo, zato ker izvedenec ni potrdil, da bi bil Potočar v smrtni nevarnosti.

J.A./Dolenjski list
Marko Potočar bo zaradi Mitrovićevega ravnanja vedno nosil posledice.