Ponovna rekonstrukcija

Bi lahko Milko Novič tako hitro prikolesaril od doma do kraja umora?

Mihael Korsika
19. 3. 2019, 13.26
Posodobljeno: 19. 3. 2019, 13.34
Deli članek:

Sodišče je z rekonstrukcijo poskušalo preveriti, ali je imel Milko Novič, obtoženi umora direktorja kemijskega inštituta Janko Jamnika, sploh dovolj časa, da izvede to, kar mu tožilstvo očita.

STA
Novič je merjenje ocenil kot zelo mučno, saj da je z njim podoživljal dogajanje, ko so ga policisti za potrebe rekonstrukcije v prvem sojenju iz zapora domov pripeljali v lisicah.

Sodišče je ob navzočnosti tožilke Blanke Žgajnar, Novičevega odvetnika Jožeta Hribernika, odvetnika Jamnikove žene Mihe Kuniča in zainteresirani javnosti, med katero je bil tudi pobudnik referenduma za drugi tir Vili Kovačič ,v okviru ponovljenega sojenja izvedlo novo rekonstrukcijo.

Pot brez nadzornih kamer

Milko Novič ima namreč za usodnega 16. decembra leta 2014, ko se je zgodil strelski napad na Jamnika, ki je tri dni kasneje umrl v bolnišnici, alibi vse do 19.28, ko je hči s prijateljico odšla na fitnes. Takrat je hči namreč poklicala prijateljica, ki je povedala, da jo čaka v avtomobilu. Po besedah hčerke je trajalo dve do tri minute, da je prišla do vozila. Jamnik je bil umorjen nekje med 19:38:37 in 19:40:18 uro na parkirišču pred restavracijo Via Bona na Viču v Ljubljani.

Sodišče je tako danes poskušalo ugotoviti, ali bi se lahko Novič v 12 minutah preoblekel iz pidžame v zimska oblačila, odšel v klet po kolo in nato od doma na Žaucerjevi ulici prekolesaril dva kilometra dolgo pot do parkirišča pred restavracijo, kjer naj bi umoril Jamnika. Sodišče je že opravilo rekonstrukcijo po različnih poteh v okviru prvega sojenja. Takrat so ugotovili, da je pot s kolesom možno opraviti v šestih minutah in pol. Tokrat je moralo okrožno sodišče v skladu z usmeritvami sodišča opraviti rekonstrukcijo poti, ki jo ne pokriva nobena nadzorna kamera.

Danes je "dvojnik" Noviča za pot po naši uri porabil devet minut in 38 sekund, a je uradna ura sodnika pokazala čas sedem minut in 50 sekund, medtem ko je bila pot z avtomobilom šest sekund daljša. Sodnik Zvezdan Radonjić je najverjetneje od skupnega časa odštel čas, ki ga je "dvojnik" porabil na poti, ko je na treh križiščih čakal na zeleno luč. Zvečer so po napovedih sodnika v Novičevem stanovanju izmerili tudi, koliko časa Novičev "dvojnik" potrebuje, da se preobleče, vzame kolo in z njim pride pred hišo, kjer se je začelo merjenje časa za kolesarjenje. Ta čas bodo na koncu prišteli času kolesarjenja.

STA
Milko Novič

Za obrambo zadeva zaključena

Po besedah Novičevega odvetnika Jožeta Hribernika meritve pomenijo, da Novič niti teoretično ni mogel pravočasno priti na kraj umora, saj bi od takrat, ko bi se začel oblačit, do takrat, ko bi prišel pred Via Bono, skupaj potreboval nekaj manj kot 13 minut. Vrhovno sodišče pa je ob razveljavitvi prvotne obsodilne sodbe po njegovih besedah štelo oziroma ocenilo, da je imel Novič usodnega 16. decembra 2014 le pet minut časa, da pride na kraj umora, to je od 19.33 do 19.38, ko naj bi se zgodil sam umor. Hribernik je dejal, da je zadeva zanje zaključena in da bodo "zdaj stvari samo še formalno izpeljali do konca". "Tožilstvu dajemo možnost, da umakne ta sramotni obtožni akt, ki se vleče že peto leto," je dodal.

Preveč "turistična" rekonstrukcija

Pooblaščenec Jamnikove žene Miha Kunič se s takšno oceno danes ni strinjal. Po njegovem izračunu je imel Novič na voljo 12 minut. Opozoril je, da je Novičeva hčerka klic kolegice, ki jo je prišla iskat na dom, dobila ob 19.28, takrat je Novič tudi ugasnil svoj računalnik, umor pa se je po njegovih besedah zgodil ob 19.40. Na splošno je vse potekalo precej hitreje, kot je potekala današnja rekonstrukcija, je menil.

Po oceni tožilke Blanke Žgajnar je bila rekonstrukcija narejena preveč "turistično". "Ob takem načinu oblačenja, izračunavanja, upoštevanja vseh mogočih stvari, ki do zdaj niso bile znane, dejansko nihče ne bi mogel priti do Via Bone pravočasno," je dejala. "Rekonstrukcija je bila narejena na način, ki ne pritiče položaju, ko bi se nekdo odpravljal na to, kar se očita obtoženemu", je dodala.

STA
Milko Novič

Sodnik nad fotografiranjem ni bil navdušen

Po naših neuradnih informacijah sodnik Radonjić ni bil navdušen fotografiranjem rekonstrukcije s strani medijev. Po naših zanesljivih informacijah se je naprej zavzemal za prepoved fotografiranja, kar pa bi, glede na to, da je rekonstrukcija potekala tudi na javnih površinah, zelo težko dosegel. Kljub vsemu na rekonstrukciji uradno fotografiranje ni bilo dovoljeno.

"Sporočamo vam, da fotografiranje ne bo dovoljeno," so nam v ponedeljek popoldan sporočili iz urada predsednika okrožnega sodišča. Kljub temu so predstavniki medijev včeraj brez težav fotografirali rekonstrukcijo dogajanja na javnih površinah. Ob tem velja poudariti, da se predstavniki medijev takšne prepovedi na drugih rekonstrukcijah v preteklosti niso imeli.

Obsodba razveljavljena

Natančno preverjanje alibija v ponovnem sojenju je zahtevalo vrhovno sodišče, ko je razveljavilo že pravnomočno obsodilno sodbo, po kateri je okrožno sodišče Noviča obsodilo na 25 let zapora. V svoji odločitvi je med drugim zapisalo, da mora okrožno sodišče v ponovljenem postopku z izvedbo predlaganih dokazov razčistiti predvsem s strani obrambe ponujeno možnost popolnega alibija oziroma ugotoviti, ali je sploh obstajala teoretična (fizikalna) možnost, da bi obsojenec prispel na kraj dejanja v času, ki mu je bil na voljo od odhoda hčere.

Tožilstvo Noviču sicer še vedno očita, da je usodnega decembra okoli 19.40 na slabo osvetljenem parkirišču pred restavracijo Via Bona v Tbilisijski ulici v Ljubljani z orožjem kalibra 7,65 milimetra Jamnika dvakrat ustrelil v glavo.