Vlomi v stanovanja

So vrata podjetja VAL res lahka tarča tatov?

S.S.
10. 3. 2019, 19.15
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 15.04
Deli članek:

Upravljavec blokov Tenit svari stanovalce na Jakčevi ulici v Ljubljani pred tatovi, ki vlamljajo predvsem v stanovanja, ki imajo nameščena vrata podjetja VAL.

Profimedia
Afera v zvezi z vrati VAL je izbruhnila leta 2017, ko je šlo podjetje v stečaj, kupci, ki so vrata vplačali vnaprej, pa so ostali praznih rok

Upravljalec nepremičnin podjetje Tenitu je zaznalo, da v enem od objektov, ki ga upravljajo, prihaja do nenvadanih vlomov, o čemer je obvestilo tudi stanovalce bloka: »Spoštovani, obveščamo vas, da s v objektu dogajajo kraje in vlomi. Vlamljajo tudi zaklenjena protivlomna vrata. Obstaja sum, da imajo dostop do ključavnic varnostnih vrat podjetja VAL v stečaju,« piše v obvestilu. In še: »Pozivamo vas, da ste pozorni na svojo varnost in v primeru, da imate varnostna vrata VAL, da zamenjate ključavnice, saj menimo, da imajo dostop do njihovih kod.« Nataša Pučko iz ljubljanske policijske uprave je za Novice Svet24 pojasnila, da policisti pri svojem delu niso zaznali, da bi bila vrata propadlega podjetja VAL lahka tarča tatov.

Novice Svet24
Obvestilo oziroma opozorilo upravljavca bloka.

Stečajni upravitelj odgovarja

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na stečajnega upravitelja podjetja Igorja Pirca. »Glede kod, ki so mi bile izročene, mi je bilo s strani zaposlenih na Valu pojasnjeno, da te predstavljajo samo polovico podatka, ki je potreben za izdelavo ključev, ostalo polovico podatka imajo lastniki sami, tako da naj samo na podlagi teh podatkov ne bi bilo možno izdelati kopije ključev,« je poudaril. In nadaljeval: »Kar se tiče varovanja podatkov v stečajnem postopku so bili podatki iz vseh računalnikov izbrisani z namensko programsko opremo. Na računalnikih pred tem podatkov o kodah ključev nismo zaznali. Tiste podatke o delu kode ključev, ki smo jih prejeli, smo prejeli v pisni obliki in smo jih izročili v arhiv. Do izročitve v arhiv so bili ti podatki hranjeni v tehnično varnovanih prostorih.«

Kljub pomirjujočim besedam tako policije, kot stečajnega upravitelja pa ostaja dejstvo, da je nekdo uspel vstopiti v več stanovanj v objektu, ki ga upravlja podjetje Tenit in da je to storil na način, da ni z ničemer poškodoval sicer močnih protivlomnih vrat. Da bi to storil brez originalnega ključa je praktično nemogoče.