Nesreča

Ognjeni zublji uničili dom družine Repič

Senka Dreu
10. 3. 2019, 16.14
Posodobljeno: 10. 3. 2019, 16.57
Deli članek:

Požar, ki naj bi ga povzročilo pregretje dimnika tik pod ostrešjem, je povzročil za najmanj 100.000 evrov škode in znova pokazal izjemno človeško solidarnost.

Arhiv Novice Svet24
Ogenj je ostrešje hiše v Slavšini pogoltnil v eni uri.

Komaj v lanskem novembru prekrite strehe družinske hiše v Slavšini v občini Sveti Andraž se Repičevi niso mogli dolgo veseliti – v ponedeljek okrog osme ure zjutraj je v hiši namreč zagorelo, požar pa je nemudoma zajel ostrešje z izolacijsko fasado iz stiropora ter ga popolnoma uničil, prav tako je uničena električna napeljava. Nastala škoda je ogromna; po prvih ocenah znaša najmanj 100.000 evrov. Prvi so se na pomoč odzvali lokalni gasilci, člani PGD Vitomarci, in na prizorišče požara prispeli v devetih minutah. Kasneje so se jim pridružili še kolegi iz bližnjih gasilskih društev, iz Cerkvenjaka, Biša in Desencev. Vseh gasilcev skupaj je bilo 27, na pogorišču še nedokončane stanovanjske hiše, spomnimo, da je v ponedeljek močno pihal veter, so za vsak primer ostali do večera.

Arhiv Novice Svet24
Razdejanje v notranjosti hiše: uničeni so stropi, tla, pohištvo in električna napeljava.

V goreči hiši je spala hči

Lastnikov hiše Milana in Klementine Repič v času požara ni bilo doma, saj sta bila v službi, prav tako njun prvošolec, v svoji sobi pa je nič hudega sluteča spala njuna srednješolka. Milanov brat Branko Repič, ki je tudi prvi sosed, je na bolniškem dopustu, zato ga je zjutraj iz hiše pregnal nenavaden hrup. Iz sosednje (bratove) hiše se je začelo kaditi. Drugi sosed je obvestil gasilce, oba pa sta nato poskušala vlomiti v hišo, da bi rešila, kar se je še rešiti dalo.

Repič se je v dobri uri vrnil z dela v Avstriji, vendar je bilo takrat že vsega konec. Za oba z ženo je bil to takšen šok, da sta potrebovala zdravniško pomoč.

»Prepričana sta bila, da ni nikogar doma, zato sta bila zelo presenečena, ko je iz sobe prišla moja hči. Na srečo pravočasno. Niti pomisliti ne upam na to, da bi se lahko vse skupaj končalo veliko bolj tragično,« še zmeraj pretresen pripoveduje Milan Repič.

»Komaj smo obnovili stari del hiše ...«

»V dobri uri sem se vrnil z dela v Avstriji, vendar je bilo takrat že vsega konec, tako hitro je gorelo. Za oba z ženo je bil to takšen šok, da sva oba potrebovala zdravniško pomoč. Komaj smo obnovili stari del hiše in prizidali novega, lani prekrili z novo streho, obdali s fasado, v teh dneh smo jo nameravali še pobarvati, zdaj pa smo spet na začetku. Ostali smo brez vsega, saj je v hiši vse uničeno. Tolažim se, da smo vsi živi in zdravi, hišo bomo pač na novo uredili.«

Potem ko so si policisti ogledali pogorišče, so ugotovili, da naj bi zagorelo zaradi pregretja dimnika v delu, kjer se stika z ostrešjem oziroma na prehodu z ostrešja; s temi ugotovitvami pa so seznanili tudi tožilstvo.

Arhiv Novice Svet24
Milan Repič: »Ostali smo brez vsega, vendar smo srečni, da smo živi in zdravi. In da imamo toliko dobrih sosedov in prijateljev.«

Repičevi ganjeni nad takojšnjo pomočjo

Podatki za nakazilo TRR: SI56 0420 2000 0348 846, sklic: SI00 245111, namen: Pomoč družini Repič, prejemnik: Območno združenje Rdečega križa Ptuj, Natašina pot 1a, 2250 Ptuj.

Sreča v tej nesreči pa je znova pokazala na pregovorno slovensko solidarnost; Repičevi so začasno streho nad glavo dobili pri Milanovem bratu, na pogorišču pa je vse od pogasitve požara zelo živahno, tako zunaj hiše kot v njeni notranjosti. Milan Repič je ganjen: »Ne morem verjeti, kako so nam vsi priskočili na pomoč, od sosedov do prijateljev. Ženske pomagajo v hiši s čiščenjem, moški odstranjujejo uničeni material in pripravljajo teren za novo ostrešje. Res se vsem najlepše zahvaljujem.«

Zbiranje denarne pomoči prek RK

Na tragedijo Repičevih, ki so v požaru ostali brez najosnovnejših stvari, se je odzvala tudi Občina Sveti Andraž in prek Rdečega križa pomagala odpreti posebni račun za zbiranje denarja. Svoje prispevke lahko tako nakažete na transakcijski račun Nove KBM: SI56 0420 2000 0348 846, sklic: SI00 245111, namen: Pomoč družini Repič, prejemnik: Območno združenje Rdečega križa Ptuj, Natašina pot 1a, 2250 Ptuj.