Sumljive okoliščine

Lastnik hiše je v šoku: izgubil je prijatelja, sodelavca in najboljšega voznika

J.A. / Dolenjski list
13. 2. 2019, 06.50
Deli članek:

Policisti PU Novo mesto preiskujejo dve smrti, ki sta se v isti hiši zgodili v razmiku 14 dni, oba umrla pa sta tujca, zaposlena pri slovenskem delodajalcu, ki je tudi lastnik hiše.

PU Novo mesto
Truplo Bolgara so našli na pogorišču.

Pred slabima dvema tednoma so v stanovanjski hiši na Biču našli 46-letnega Bolgara, ki je umrl v kopalni kadi, že dva tedna prej so v isti hiši obravnavali smrt 60-letnega Hrvata. Novomeški kriminalisti preiskujejo sumljive okoliščine smrti. Kot je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto France Božičnik, sumijo, da gre v obeh primerih za smrt, ki bi lahko nastopila zaradi povzročitve splošne nevarnosti, preiskava pa še poteka. Omeniti velja, da je hiša, kjer se je to zgodilo (gre za starejši objekt), v lasti prevozniškega podjetja iz Grosupljega, tujca, ki sta umrla, pa sta bila voznika v njem.

Brez fit stikala

»Z ogledom kraja dejanja je bilo ugotovljeno, da je prišlo do električnega udara na kovinskem ohišju električnega grelnika vode, kar je imelo za posledico smrt,« je pojasnil Božičnik. Kriminalisti so ugotovili, da je v hiši električna napeljava nepravilno vezana. »V električni omarici namreč ni bilo glavnega oziroma fit stikala, prav tako ni bilo izvedeno ničenje, kar posledično pomeni, da električni grelnik vode ni bil varovan pred udarom elektrike.« Zaradi tega so bili vsi kovinski deli v hiši pod električno napetostjo, poleg grelnika tudi pralni in pomivalni stroj, centralna napeljava ...

Pri ogledu so sodelovali tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, na kraju pa sta bili preiskovalna sodnica z Okrožnega sodišča v Novem mestu, ki je odredila sodno obdukcijo, in državna tožilka.

Zastoj srca

Božičnik je pojasnil, da so v isti hiši 12. januarja našli tudi mrtvega 60-letnega državljana Hrvaške. »Takrat je na kraj prva prispela enota za nujno medicinsko pomoč iz Zdravstvenega doma Trebnje, ki je izvedla reanimacijo, ta pa ni bila uspešna. Takrat pri ogledu kraja dejanja ni bilo najdenih sumljivih okoliščin, prav tako zdravnik na telesu oziroma truplu ni našel nobenih poškodb. Zaradi tega je bila odrejena sanitarna obdukcija. Pri njej so ugotovili, da je moški umrl zaradi zastoja srca.« V drugem primeru, ko je umrl Bolgar, so na telesu našli več poškodb, ki so značilna posledica električnega udara (tako imenovanih električnih značk).

Janja Ambrožič
Nesrečna hiša stoji v kraju Bič na Dolenjskem.

Delo za strokovnjake

»Policija opozarja, da je treba vse posege v električno omrežje v hišah, stanovanjih in druge priklope zaupati strokovnim osebam,« izpostavlja Božičnik. Ker je kriminalistična preiskava še v polnem teku, ni mogel govoriti o odgovornosti. »Evidentirali smo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti zoper neznano osebo, vendar preiskava poteka v smeri, da ugotovimo tudi odgovornost morebiti lastnika kot tudi tistih, ki so izvajali posege na električni napeljavi v tej stanovanjski hiši.« Dejal je še, da je hiša trenutno prazna, določene dele pa so za potrebe morebitnih nadaljnjih preiskav zapečatili.

Lastnik šokiran

Odpravili smo se na Bič, da bi govorili tudi z lastnikom hiše, a je pogovor odklonil. Pojasnil je, da je zaradi dogodka, v katerem je izgubil prijatelja, sodelavca in najboljšega voznika, še v šoku, poleg tega pa da z izsledki policijske preiskave še ni seznanjen.