Čeprav je Grega Brezovec danes v službi Košarkarske zveze Sloveniji in čeprav je bil svoj čas naš kolega, je v Dallasu povsem zasebno. Celo povsem v lastni režiji. Tam je kot gost Dallas Mavericksov, ki so ga z vsemi vstopnicami, prepustnicami in dovolilnicami, med drugim tudi za spremljanje vseh aktivnosti slovenske navijaške skupine, sprejeli zato, ker gre za človeka, ki je kot mladi, nadebudni košarkarski trener kot prvi dobil v roke nadebudnega Dončića. Kot je pred kratkim zapisal eden od najbolj cenjenih slovenskih košarkarskih novinarjev, je vse, kar je sledilo Lukovemu prvemu prihodu na trening, postalo urbana legenda. Brezovec je namreč pri ustvarjanju danes enega največjih košarkarskih draguljev sodeloval le toliko, kolikor je bilo treba za nekaj iskrenih priznanj. Da ga nima česa naučiti. Da bi se moral učiti povsem drugih stvari, kot jih počnejo na treningih devetletnikov. In da kot nekajkrat boljši, izstopajoči talent na teh treningih nima kaj početi. Vse skupaj je torej trajalo toliko časa, kolikor je bilo potrebnega za klic tja, kamor je Dončić že tedaj spadal. V svet, daleč stran od sveta vrstnikov.

Bolj ameriško pač ne more biti

Step back liek luka
Andrej Miljković
Majica

»Seveda imaš pri ukvarjanju z otroki v vsaki generaciji kakšnega, ki izstopa bodisi zaradi nadarjenosti bodisi zaradi fizičnih prednosti. V Lukovem primeru ni šlo za tak primer. Fant je bil že kot devetletnik preprosto v nekem vzporednem vesolju in najbolj pošteno od mene je bilo, da sem mu pomagal takoj priti bliže tistim, s katerimi se je tedaj lahko primerjal. In to so bili nekaj let starejši nadarjeni igralci,« je povedal Brezovec, ki je v Dallasu postal najbolj oblegana ameriška medijska atrakcija. Oblečen v simpatično majico z napisom »Step back like Luka« (v prostem prevodu nekako »naredi korak nazaj kot Luka«) in s spremljevalci, oblečenimi v barve slovenske košarkarske reprezentance, ni izstopal v množici Slovencev. Vendar ko so se ameriški kolegi začeli ukvarjati z vsem, kar je bilo (in bo) v teh dneh v Dallasu slovenskega, so izbrskali marsikaj o marsikom. O Brezovcu pa vse, kar so potrebovali in kar ga je pahnilo v središče njihovega zanimanja. Sloviti CBS se je zelo hitro uspel dogovoriti za spektakularni intervju v praznem American Airlines Centru po srečanju Dallasa in Portlanda. Verjetno si, če poznate Američane, lahko predstavljate, kaj jim pomeni zgodba o prvem trenerju devetletnega Dončića, o njunih čustvenih prizorih pred letom in pol v Istanbulu in o zdajšnjem snidenju v Dallasu. Naj je Brezovcu všeč ali ne, bolj ameriška zgodba ne more biti že sama po sebi. Sloviti CBS je hotel izvedeti vse, njegov markantni novinar pa je v tipičnem ameriškem slogu najprej požiral informacije, nato pa še besede, s katerimi ga je sogovornik v intervjuju več kot navdušil. Precej navdušenja je povzročila primerjava, s katero je Brezovec postavil Dončića v kontekst, ki je Američane povsem šokiral.

Miljkovič brezovec
Andrej Miljković
Andrej Miljković in Gregor Brezovec

Žoga bo vedno njegov švicarski nož

Na vprašanje, kako Luko njegov prvi trener vidi v nadaljevanju kariere in do kakšnih višav mladega Slovenca lahko pripelje njegova nadarjenost, je Brezovec izstrelil: »Luka je kot MacGyver. Če je ta znameniti lik, ki se je znal rešiti vedno in iz vsega, imel svoj švicarski nož, ima Luka košarkarsko žogo. Žoga je njegova igrača, njegovo veselje, njegova služba in njegova rešitev za vse težave. Ne znam si predstavljati, kako daleč lahko pride, če bo pridno delal in še naprej užival na tak način.«

S tem je Brezovec nasmejal ameriškega televizijskega zvezdnika na drugi strani mikrofona, ki je tudi od ostalih prisotnih želel vedeti: »Od kod, hudiča je človek potegnil MacGyverja?« Kar precej smeha je sprožilo tudi skupno ugotavljanje odgovora na to vprašanje, saj smo ameriškemu kolegu pojasnili, da za nas MacGyver vendarle ni tako antična zgodovina kot zanj, ki mu je Brezovec pričaral vrnitev v otroštvo. Da slovenske televizije v pomanjkanju sredstev za nakup novih vsebin rade vrtijo celo tako stare in zlizane zadeve, smo mu pojasnili in nekaj malce manj lepe resnice v teh dneh opevanja naše države zagotovo ni škodilo.

Lukov prvi trener se je sicer s svojim varovancem v nedeljo zvečer na kratko srečal, si izmenjal objeme in se dogovoril za snidenje v naslednjih dneh, ko bo imel Dončić več časa. Dončić, čigar glavna prednost je po besedah njegovega prvega trenerja to, da v marsikaterem pogledu danes ni nič drugačen, kot je bil kot desetletnik. »Na enak način košarko dojema kot otrok, kot igro. Uživa, svetijo se mu oči, igra se. To ga dela tako zelo posebnega, zaradi tega bo, tudi ko bo starejši, vedno imel veliko tovrstnega navdiha. Ob tem pa je rojen vodja, rojen zmagovalec, živi za dokazovanje. Malo me je sicer presenetil, ker je v tako kratkem času v ligi NBA dosegel tako zelo veliko, a morda me je vendarle presenetil manj kot mnoge druge,« je Brezovec še povedal za CBS in nekaj malega dodal nam, ko smo skupaj sledili slovenskim navijačem preživet najbolj slovenski večer sredi Dallasa.