Korupcija

Med ljubljanskimi policisti odkrili pokvarjenega kriminalista

G.G.
5. 2. 2019, 09.15
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 18.37
Deli članek:

Oktobra lani so na ljubljanski policiji potrdili informacijo, da je njihov kolega osumljen korupcije.

Bobo
Fotografija je simbolična.
"V policiji obsojamo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki pomenijo znake kaznivih dejanj. Taka dejanja so za zaposlene v policiji nesprejemljiva, tako v skladu z zakonodajo, kot tudi kodeksom policijske etike," so povedali na PU Ljubljana.

Zadevo je preiskal posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva. Preiskava se je zaključila s prijetjem več oseb, med katerimi je bil tudi osumljeni policist.

»Zaradi hujše kršitve pogodbe o delovnem razmerju smo delavca takoj odstranili z dela in uvedli delovno pravni postopek, prav tako so stekli postopki za premestitev vodij obeh enot na PU LJ in GPU, ki se ukvarjata s tem področjem dela. Generalna direktorica policije je odredila tudi strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij z namenom, da se odkrijejo in odpravijo morebitne organizacijske in sistemske napake na področju kriminalističnega pridobivanja in vrednotenja podatkov,« so danes sporočili s PU Ljubljana.

Kot poroča časnik Dnevnik, naj bi po njihovih neuradnih informacijah med hišno preiskavo pri osumljenem kriminalistu našli psihoaktivne tablete, ki naj bi jih tudi preprodajal.

Ker so že v preteklosti zaznali potrebno po spremembah, je policija z namenom izboljšanja dela izvedla tudi določene normativne spremembe na področju kriminalističnega dela. »Spremenjeno in dopolnjeno je bilo interno navodilo, ki opredeljuje izvajanje navedene dejavnosti. V navodilu so bile natančneje opredeljene dodatne naloge in pristojnosti nadrejenih nadzornikov, ki so namenjene strokovnemu in zakonitemu nadzoru nad delom kriminalistov z informatorji in registriranimi viri kot tudi kriminalistov, ki izvajajo to dejavnost. Prav tako je bilo v tej zvezi organiziranih tudi več usposabljanj kriminalistov.«