Država v krizi

Ogorčeni Maduro: "Ne veš, ali bi se smejal ali bruhal"

T.L./STA
5. 2. 2019, 08.49
Posodobljeno: 5. 2. 2019, 09.14
Deli članek:

Maduro se je odzval kritičen do poziva skupine iz Lime k menjavi oblasti.

Reuters
Nicolas Maduro

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek poziv držav skupine iz Lime k spremembi oblasti v Venezueli označil za "odvratnega in smešnega". Znova je bil kritičen tudi do evropskih držav, ki so predsednika parlamenta Juana Guaidoja priznale za začasnega predsednika. Teh je po najnovejših podatkih okoli 20.

Enajst od 14 držav članic skupine iz Lime, ki jo sestavljajo južnoameriške države in Kanada, je v ponedeljek zahtevalo menjavo oblasti v Venezueli "brez uporabe sile" in venezuelsko vojsko pozvalo, naj podprejo Guaidoja. Vojsko so te države pozvale še, naj dovoli dostavo humanitarne pomoči v Venezuelo, kjer primanjkuje hrane in zdravil.

"Ta izjava je zares odvratna, odvratna in smešna, ne veš, ali bi se smejal ali bruhal," je v odzivu povedal Maduro. "Eden je bolj nor od drugega," je še dejal.

Kritičen je bil tudi do evropskih držav, ki so predsednika parlamenta priznale za začasnega predsednika Venezuele, potem ko Maduro do nedelje zvečer ni razpisal novih predsedniških volitev. Ocenil je, da je priznanje evropskih držav povezano z načrti ZDA, da ga odstranijo z oblasti.

Doslej je Guaidoja priznala več kot polovica članic EU, nazadnje Hrvaška, Bolgarija in Estonija, ki se jim je vodja opozicije na Twitterju tudi zahvalil. Zahvalil se je tudi Makedoniji, ki ga je prav tako priznala.

Italija ga medtem še vedno ni priznala za začasnega venezuelskega predsednika. "Italija podpira željo venezuelskega ljudstva, da bi čim prej pripravili svobodne in transparentne predsedniške volitve v mirnem in demokratičnem procesu in ob spoštovanju načela samoodločbe," je sporočila italijanska vlada. Ob tem Rim ni izrecno omenil odločitve večine drugih držav EU o priznanju Guaidoja, je pa objavil sodelovanje v kontaktni skupini, ki so jo ustanovile EU in države Latinske Amerike z namenom razpisa novih predsedniških volitev v Venezueli.

Rim je sicer pred tem zaradi nesoglasij v vladi blokiral skupno stališče EU, s katerim bi priznali Guaidoja. Skrajno desna Liga podpira Madurov odhod, medtem ko se v populističnem Gibanju pet zvezd bojijo, da bi to povzročilo kaos, podoben tistemu v Libiji.

Združeni narodi nevtralni

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem v ponedeljek dejal, da se Združeni narodi ne bodo vključili v nobeno pobudo za rešitev politične krize v Venezueli, saj želijo ostati nevtralni. Dodal pa je, da z veliko zaskrbljenostjo sledijo razmeram v Venezueli.

Mehika in Urugvaj, ki Guaidoja nista priznali, sta upali, da se bo Guterres v četrtek priključil pogovorom v Montevideu, na katerih želita vzpodbuditi dialog med Guaidojem in Maduro.

Venezuelska opozicija si medtem še vedno prizadeva, da bi v državo prišla mednarodna humanitarna pomoč. 14. februarja bo tako Guaidojev odposlanec v Washingtonu Carlos Vecchio na sedežu Organizacije ameriških držav gostil pogovore na to temo.