Zgodbe tožilstva ne priznava

Poskrbel, da je z računov UKC Ljubljana izginilo skoraj pol milijona evrov

S.S.
7. 10. 2018, 07.25
Posodobljeno: 7. 10. 2018, 09.05
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v petek začelo sojenje Gregorju Cerkveniku, nekdanjemu svetovalcu generalne direktorice UKC Ljubljana, ki mu tožilstvo očita goljufije, s katerimi je UKC oškodoval za skoraj pol milijona evrov.

Samo Strel
Gregor Cerkvenik z odvetnikom Didom Mešinovičem.
 Cerkvenik je bil dolgo nedosegljiv slovenskim pravosodnim organom, saj se je preselil v Dominikansko republiko, kjer so mu junija letos odvzeli prostost in ga pozneje izročili Sloveniji. Od takrat je v priporu.

Leta 2008 je takratna generalna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Darinka Miklavčič policiji naznanila sum, da je eden od njihovih vodilnih zlorabil položaj.

Gregor Cerkvenik, takratni pomočnik generalne direktorice, naj bi v letih 2007 in 2008 zlorabil zaupanje svojih sodelavcev in poskrbel, da so z računov bolnišnice na račune podjetij v tujini nakazali skupno 460.000 evrov v štirih nakazilih. Tožilstvo mu očita štiri kazniva dejanja goljufije. Konec leta 2007 naj bi vodji finančne službe UKC predložil podpisan nalog, na katerem je bil žig s podpisom generalne direktorice, za nakazilo 100.000 evrov na račun podjetja na Kitajskem. Januarja 2008 je na podoben način uredil nakazilo 100.000 evrov na račun še enega podjetja v tujini, tokrat z utemeljitvijo, da gre za pokritje sodelovanja v nekem projektu Nata. Junija in julija 2008 pa je, s sklicevanjem na domnevno sodelovanje v EU-projektu, uredil še dve nakazili na račun podjetja v Franciji, in sicer v skupni vrednosti 260.000 evrov.

Ne priznava pravne kvalifikacije očitkov

»Kot obtoženi izjavljam, da se čutim krivega. Priznavam kaznivo dejanje, vendar ne pravne kvalifikacije, kot izhaja iz obtožnice,« je včeraj začel svoj zagovor. In nadaljeval: »Globoko obžalujem, izražam svojo katarzo za storjeno. Ne samo da mi je žal, česa takšnega ne bom nikoli več naredil.« Ob tem je še poudaril, da sam ni pridobil nobene finančne koristi in da je bil v letih 2007 in 2008, ko so bila kaziva dejanja storjena, v »težji zdravstveni situaciji«Na vprašanja tožilstva in sodišča pa ni bil pripravljen odgovarjati.

Cerkvenik je sicer že na predobravnavnem naroku dejal, da bi krivdo priznal, če bi tožilstvo očitek štirih kaznivih dejanj goljufije preoblikovalo v očitek enega nadaljevanega kaznivega dejanja. A tožilstvo vztraja pri svojem, tako da se bo sojenje nadaljevalo 14. novembra z zasliševanjem prvih prič.