ZLORABA

Bo lastnica vrtca končala v zaporu?

Ž.K.
6. 10. 2018, 19.50
Deli članek:

Posnetki zlorab, ki jih je videla javnost, najbrž ne bodo dovolj za obsodbo. Ustanovitelji Zavoda Kengurujčki javnost zavajajo že od začetka afere.

STA
Hiša na Vrhovcih, v kateri je deloval zavod Kengurujček.

Posnetki vzgojiteljice iz ljubljanskega zasebnega zavoda Kengurujčki, ki kažejo, kako njena sodelavka trpinči otroke, so sprožili policijsko preiskavo dogajanja v zavodu. Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), zakon o kazenskem postopku policiji v takšnem primeru ne omogoča uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov. Zagrožena kazen za zanemarjanje ali grobo ravnanje z otrokom je namreč največ tri leta zapora, slovenska zakonodaja pa določa, da lahko policija prikrite preiskovalne ukrepe uporablja le pri preiskovanju kaznivih dejanj, za katera je zagrožena kazen pet ali več let zapora. Ali bodo objavljeni posnetki sploh lahko služili kot dokaz, pa se bo najprej odločalo tožilstvo, skoraj zagotovo pa se bo moralo o tem izreči še sodišče.

Prelaganje odgovornosti

Da bi ustanovitelji zavoda priznali svoja dejanja, ni pričakovati, saj so že v ponedeljek, ko smo jih klicali, zagotavljali, da poslujejo zgledno, in so odgovornost za nastalo situacijo valili na mlado vzgojiteljico, s katero so sodelovali šele tri tedne. Aleš Vrečar nam je v telefonskem pogovoru dejal, da se mu zdi, da gre za osebo, ki ima veliko osebnih težav, in meni, »da nima vsega urejenega v glavi«. Tako Aleš Vrečar kot Branimira Vrečar sta ves zatrjevala, da ne vesta, zakaj ju preiskuje policija, in zanikala kakršnokoli odgovornost. Oba sta vztrajno trdila, da Branimira Vrečar z varovanjem otrok ni imela opravka in naj bi skrbela zgolj za prehrano ter vzgojiteljici občasno pomagala pri sprehodih otrok.

Ostali brez odgovorov

Odgovore na vprašanja, kdo je vzgojiteljica, sta vztrajno zavračala. Ko se je zaradi neurejenih evidenc na ministrstvu za izobraževanje kot oseba, ki v Kengurujčkih opravlja dejavnost, pojavilo ime Z. N., nas je Aleš Vrečar klical in zahteval, da ime umaknemo, ni pa želel povedati, kdo je v vrtcu dejansko opravljal dejavnost. Ko so posnetki početja v vrtcu prišli v javnost, pa se je nehal odzivati na klice in ne odgovarja na elektronsko pošto.