(NE)POMEMBEN DOGODEK

Pahor in Cerar zaman čakala pomembne goste

Žiga Kariž
6. 10. 2018, 19.30
Posodobljeno: 6. 10. 2018, 19.35
Deli članek:

V uradu predsednika republike trdijo, da je za slabo udeležbo diplomatov na dogodku, ki ga je v ZDA gostila Slovenija, krivo nesrečno naključje.

UPRS
Pahor in cerar v State Slovenska diplomacija je pričakovala boljši obisk dogodka..

Slovenski predsednik države Borut Pahor in novi zunanji minister Miro Cerar sta se konec septembra družno odpravila čez lužo na zahteven diplomatski obisk. Predviden seznam govorov, pogovorov in srečanj je bil dolg, eden glavnih ciljev potovanja pa je bil tudi izboljšanje odnosov med našo državo in ZDA. Toda rezultat potovanja naj bi bil zelo daleč od želenega, nekateri poznavalci ga ocenjujejo celo kot popolno katastrofo.

Vabilo predal osebno

Predsednik Pahor je na začetku obiska nagovoril zbrano množico diplomatov v Združenih narodih in se ob tem srečal tudi z zakoncema Trump, od česar smo si Slovenci najbolj zapomnili dilemo prvega moža naše države. Kot je povedal, namreč ni vedel, komu bi ustregel: Melanii ali Donaldu? Bi govoril slovensko ali angleško? No, bolj kot rešitev dileme je bilo Borutu Pahorju pomembno, da je prvemu paru sveta predal povabilo. »Omenil sem, da bomo v petek imeli sprejem, pravzaprav konferenco ob 20. obletnici sodelovanja z ZDA pri skladu za razminiranje ITF. Povedal sem jima, da bi si želeli neko pozornost z vrha ameriške politike, zaradi česar je ta prireditev v Washingtonu,« je Pahor povzel povabilo.

UPRS
Ob jubileju ITF je Slovenija v prostorih ameriškega zunanjega ministrstva odprla razstavo fotografov Srdjana Živulovića, Žige Živulovića in Arneja Hodaliča.

Slab obisk dogodka

A namesto zakoncev Trump je na srečanje prišla »le« Elisabeth Millard, namestnica pomočnika sekretarja za evropske zadeve na ameriškem zunanjem ministrstvu. Melanija Trump je poslala le pismo oziroma čestitko, ki so jo prebrali na začetku dogodka. Odpadlo je tudi srečanje z Amy Klobuchar, ameriško senatorko slovenskega rodu, katere obisk so naši diplomati pričakovali. Portal plus poroča, da naj bi bilo na prireditvi maj kot 50 ljudi, zaradi česar naj bi v naši delegaciji vladalo veliko razočaranje.

Ob napačnem času na pravem mestu

Kot so nam pojasnili v uradu predsednika republike, so si res želeli boljšega obiska in višjih predstavnikov ameriške diplomacije, a obisk vseeno ocenjujejo kot uspešen. Zavedajo se, da so trenutno v ZDA vse oči javnosti usmerjene v afero okoli izbora vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. Ravno v času, ko so naši predstavniki čakali na pomembne obiske, je namreč v ameriškem senatu potekalo zaslišanje, saj se Trumpov kandidat sooča z obtožbami o spolnem nadlegovanju. Zaradi aktualnih notranjepolitičnih dogodkov v Washingtonu je odpadel tudi nastop na The National Press Clubu.

Zadovoljni z obiskom

V uradu predsednika republike so še pojasnili, da so po sprejemu predsednika Trumpa in prve dame Melanie Trump v New Yorku prejeli klic ameriškega protokola, ki se je pozanimal o možnostih neformalnega nenačrtovanega srečanja predsednika Pahorja s predsednikom Trumpom. Omenili so tudi, da se bo prva dama morda udeležila sprejema ob obletnici ITF, če ji bodo okoliščine to dopuščale. Ko se to ni zgodilo, so na slovesnosti ob 20. obletnici ITF prebrali tudi osebno sporočilo prve dame z dobrimi željami za nadaljnje delo ITF.