Zaradi dolga?

Umor Ramba zanika, na vprašanja ne odgovarja

S.S.
30. 9. 2018, 19.01
Posodobljeno: 30. 9. 2018, 19.04
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je prejšnji teden začelo sojenje Mervanu Šljivarju, obtoženemu umora Nedžada Kličića v BiH septembra 2014.

Samo Strel
Šljivar se (zaradi dveh ločenih zadev) že tri leta nahaja v priporu.

Šljivar je že pred enim mesecem zanikal umor Nedžada Klićiča, znanega kot Cazinski Rambo. Zdaj je podal še svoj zagovor, na dodatna vprašanja pa ni želel odgovarjati.

Umorjeni Nedžad Kličić je bil v Bosni znan kot cazinski Rambo.

»Tega nisem storil, s tem nimam nič. Pred vami stoji nedolžen človek, ki je v priporu že skoraj tri leta. Tožilstvo nima nobenega dokaza razen izjav nekih oseb, ki so jih podale v Bosni, ko me ni bilo zraven in se nisem mogel braniti. Predvidevam, da so se na tak način želel razbremeniti in si zagotoviti nižjo kazen. Ker o tem ne vem ničesar, vam tudi ne morem odgovarjati na vprašanja,« je bil kratek pred ljubljansko okrožno sodnico Vesno Podjed.

Domnevni pomagači že obsojeni

Zločin se je zgodil v noči na 14. september 2014 v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu, kamor so po navedbah tožilcev okoli pol ene zjutraj zakrinkani vstopili Šljivar in štirje pomagači. Kličić je menda sam sedel v loži, ko je do njega pristopil Šljivar in ga najprej pretepel s pištolo, potem pa likvidiral s strelom v glavo. »Ubil sem ga, Alaha mi,« je po besedah enega od vpletenih izjavil med begom. Motiv? Maščevanje oziroma 12 tisoč evrov Kličićevega dolga. Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić so bili za vpletenost v umor že obsojeni na kantonskem sodišču v Bihaću, Šljivar, ki je takrat živel v okolici Cazina, pa se je nekako znašel v Sloveniji in za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv. Vso dokumentacijo je zato poslalo v Ljubljano, kjer so stekli ustrezni postopki, saj ima Šljivar poleg bosanskega tudi slovensko državljanstvo.

Šljivarjevi domnevni pajdaši Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić so bili v BiH že obsojeni, medtem ko Šljivar, ki je bosanski in tudi slovenski državljan, za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv.

Oproščen poskusa uboja

V začetku leta 2016 so Šljivarja pri nas strpali v pripor, vendar ne zaradi dogajanja v BiH, 23. januarja se je namreč pred lokalom Sombrero v ljubljanskih Fužinah zapletel v strelski obračun s Fadilom Ferhatovićem. Slednji je očitke povzročitve hude telesne poškodbe priznal, Šljivarju pa so sodili za poskus uboja in ga obsodili na šest let zapora, višji sodniki pa so ga oprostili, ker je po njihovi oceni streljal v samoobrambi. Ob oprostilni sodbi zaradi streljanja v Fužinah so višji sodniki Šljivarju odpravili pripor, vendar je zdaj spet pristal za rešetkami Povšetove zaradi očitkov Kličićevega umora. V BiH so Gredelj, Ikeljić, Pavlović in Rekić z izjavami obremenili Šljivarja, v slovenski preiskavi pa so bili bolj redkobesedni, izgovarjali so se na slab spomin, da želijo začeti na novo, brez težav in zapletov, da so v strahu za lastno varnost.