novi ukrepi

Premija do 10.000 evrov za stare dizelske avtomobile

J.P./STA
30. 9. 2018, 14.58
Posodobljeno: 30. 9. 2018, 15.01
Deli članek:

Nemška vlada je danes sporočila, da pripravljajo nov sklop ukrepov, s katerimi bi zmanjšali onesnaževanje okolja na račun dizelskih avtomobilov. Po poročanju nemških medijev, bodo proizvajalci avtomobilov ponudili premijo do 10.000 evrov za menjavo starih dizelskih avtomobilov za novejše.

Profimedia
Potrošniki bi lahko avtomobile z motorji s standardom izpustov Euro 4 in 5 zamenjali za modernejše dizelske ali bencinske avtomobile.

Tiskovni predstavnik ministrstva za transport je sicer danes dejal, da bodo v ponedeljek predstavili učinkovite ukrepe, ki bodo rešili težave z dizelskimi motorji in onesnaževanjem, zaradi česar so v več nemških mestih prepovedali vožnjo dizelskih avtomobilov.

Medtem je danes nemški tednik Bild am Sonntag navajal neimenovane vire, po katerih bi v okviru ukrepov proizvajalci avtomobilov ponudili premijo do 10.000 evrov za stare dizelske avtomobile. Potrošniki bi lahko avtomobile z motorji s standardom izpustov Euro 4 in 5 zamenjali za modernejše dizelske ali bencinske avtomobile. Potemtakem bi Volkswagen glede na vrednost novega avtomobila plačal od 4000 do 10.000 evrov, pri Daimlerju bi ta znesek znašal od 3000 do 10.000 evrov, pri BMW pa 6000 evrov.

Nemško transportno ministrstvo navedb tednika ni niti potrdilo niti zanikalo.

Programska oprema

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015. Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je takrat priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo. Oblasti sumijo, da se je podobnih nečednih prijemov lotilo še več drugih proizvajalcev.