Zadnja žrtev je 60-letna ženska iz Zgornjega Posočja, katere truplo so v nedeljo okrog desete ure zjutraj opazili v reki Soči v bližini Napoleonovega mostu v Kobaridu. Poleg policistov in reševalcev so na kraju posredovali lokalni prostovoljni gasilci, ki so truplo potegnili iz reke Soče in z vrvno tehniko dvignili na brežino.

Glava v jezeru

Nenavadno

V treh poletnih mesecih, junija, julija in avgusta, je zaradi nenamerne utopitve umrlo sedem ljudi, medtem ko se je marca, aprila in septembra utopilo 13 ljudi, kar je več kot polovica letošnjih utopitev.

Manj kot 12 ur prej so na enem izmed radiev prejeli srhljiv klic. »V ribniku vidim glavo,« je dejal moški, ki je v noči s sobote na nedeljo nekje okrog polnoči v zmedi poklical na radio, tam pa so mu nemudoma svetovali, naj pokliče na številko 112 za klic v sili.

Kot nam je uspelo izvedeti, sta dva ribiča usodnega večera v ribniku v naselju Češnjevek na Gorenjskem lovila ribe, kasneje pa so se jima pridružili še trije moški. Družba si je ob tem spekla nekaj klobasic, popili pa so tudi nekaj alkohola, nam je zaupal eden izmed ribičev.
V nekem trenutku si je eden izmed njih, ki ga je sicer naš sogovornik prvič videl, zaželel septembrske osvežitve v vodi. »Zakorakal je v vodo in se oddaljil. Poklical sem ga, naj se vrne na obalo, a se je vrgel na hrbet in izginil pod gladino. Nismo ga več videli,« je povedal pretreseni očividec.

Nemudoma je stekel v vodo in po treh ali štirih minutah našel moškega na globini meter in pol. Odvlekel ga je na breg in začel oživljati, nekdo izmed družbe je že pred tem poklical center za obveščanje. Kmalu so na kraj prišli gasilci in pomagali pri oživljanju. A dežurna zdravnica je ob prihodu na kraj lahko le še potrdila smrt nesrečnega moškega.

Umrl v domačem ribniku

V začetku meseca so v Savinjski dolini začeli pogrešati 88-letno žensko iz Malih Braslovč. Izkazalo se je, da je ženska med obiranjem jabolk padla v ledeno Savo in se utopila.

Najbolj nenavaden letošnji primer utopitve pa se je zgodil že konec januarja v Martinju na Goričkem, kjer je v domačem ribniku umrl 57-letni domačin. Sprva ni bilo jasno, kaj se je sploh zgodilo, šele policijska preiskava je razkrila, da je moški v drvarnici sekal drva in se usekal v dlan; ker si je želel očistiti oziroma ohladiti rano, je po ugotovitvah policije odšel do bližnjega ribnika, vendar je padel v vodo in se utopil. »Našel ga je sorodnik in ga začel oživljati, vendar neuspešno,« so po dogodku sporočili s policije.


Največ utopljenih v Kolpi

Največ utopitev leta 2012

Iz podatkov Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja je razvidno, da je bilo od leta 2008 največ utopitev leta 2012, ko je umrlo kar 29 ljudi.

V zadnjem desetletju v povprečju na leto zaradi nenamerne utopitve umre okrog 23 ljudi, zadnjih pet let je sicer povprečje 20 ljudi, je razvidno iz podatkov, ki nam jih je posredoval Nacionalni inštitut za varovanje zdravja. Aktualni podatki za letos še niso na voljo, a poročila uprave za zaščito in reševanje kažejo, da se je v slovenskih vodah letos utopilo najmanj 21 ljudi. V to črno statistiko sicer niso vključene osebe, za katere je bilo iz poročil razvidno, da so si sodile sami. Največ letošnjih žrtev utopitve je terjala reka Krka, šest, k čemur so bržkone pripomogli številni nezakoniti prehodi južne meje, pet jih je umrlo v morju, trije v reki Savi, dva v Soči ter dva v ribnikih. Sicer so žrtve letos terjale še Ljubljanica, Drava, Vipava in Kokra, je razvidno iz poročil uprave za zaščito in reševanje.