Prestavitev

Na sodišču zaradi dogovorjenih porok

Gabrijel Toplak
29. 8. 2018, 21.00
Deli članek:

Sojenje peterici, ki je po mnenju okrožnega tožilstva trgovala z ljudmi.

Gabrijel Toplak
Obtoženi se bodo o priznanju krivde izrekli oktobra. Šlo je za tako imenovano sužnjelastniško razmerje.

Na zatožno klop pred mariborsko okrožno sodnico Vanjo Verdel Kokol so včeraj sedli Hasani Fadilj, Bislimi Nevzat, Bislimi Nafije, Hamiti Gazmen in Hamiti Gulya, Romi, ki živijo v Italiji. Mariborsko okrožno državno tožilstvo pa jim očita kaznivo dejanje trgovine z ljudmi.

Sodnica Verdel Kokolova je želela namreč izpeljati predobravnavni narok, na katerem bi se obtoženi izjasnili o morebitnem priznanju krivde, vendar je večina zagovornikov obtoženih izrazila željo, da se narok prestavi. Dejali so, da so lahko šele pred kratkim stopili v stik s klienti in imajo precejšnje težave s komunikacijo. Na naslednji narok, ki je razpisan za 23. oktober, bodo povabili tolmača italijanskega jezika.

PRVOOBTOŽENI TRAJNO NESPOSOBEN

Pred zaključkom naroka je sodnica prvoobtoženega izločila iz tega postopka, saj je po oceni sodnega izvedenca medicinske stroke trajno nesposoben za navzočnost v postopku. »Izvedenec je še ocenil, da pri obtoženem trgovanja z ljudmi v sostorilstvu tudi ni mogoče pričakovati nobenega napredka,« je pojasnila Verdel Kokolova in kasneje tudi ugodila predlogom zagovornikov, da se predobravnavni narok preloži na isti datum za vse obtožene. Tako naj bi imeli priložnost, da se s pomočjo tolmača seznanijo z vsebino obtožnice. S tem se je strinjal tudi okrožni državni tožilec Tilen Ivič, saj je po njegovem prav, da se za seznanitev z očitki v obtožnici izvede enoten narok.

PRODAJA MLADOLETNICE ZA POROKO

Sicer pa jim Okrožno državno tožilstvo v Mariboru očita trgovino z ljudmi oziroma prodajo hčerke dvojice obtoženih, ki sta jo želela poročiti s sinom dvojice prav tako obtoženih. Šlo je za neke vrste dogovorjeno poroko, zanjo so odšteli 15.000 evrov, a je oškodovanki, ki je bila takrat še mladoletna, po enem mesecu življenja v Italiji uspelo pobegniti k staršem nazaj v Slovenijo, kjer se je zatekla v varno hišo. Šlo je za tako imenovano sužnjelastniško razmerje, ki sta ga imela starša ženina do nje.