Idlib

Bo prihajajoč napad sirske vojske sprožil nov begunski val?

STA/B.K.
29. 8. 2018, 19.46
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 21.40
Deli članek:

Pričakovan napad sirske vojske na Idlib, zadnjo sirsko provinco pod nadzorom upornikov in območja v bližini, bi lahko sprožil razselitev do 800.000 ljudi, ki že tako živijo v grozljivih razmerah, so danes opozorili Združeni narodi. Posvarili so, da bi to lahko botrovalo "humanitarni katastrofi ogromnih razsežnosti".

Profimedia
Sirska vojska je ob pomoči Rusije uspela ponovno zavzeti okoli dve tretjini sirskega ozemja.

Kot je sporočila predstavnica urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) za Sirijo Linda Tom, bi lahko bilo "ob povečani sovražnosti na tem območju" 800.000 ljudi primoranih zapustiti svoje domove. Po njenih navedbah bi močno naraslo tudi že zdaj veliko število ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč.

V pokrajini Idlib živi okoli tri milijone ljudi, številni so se sem preselili po začetku konflikta leta 2011. Večina prebivalcev te pokrajine je močno odvisnih od hrane, zdravil in druge humanitarne pomoči, ki jih ZN in humanitarne organizacije dostavljajo prek sirsko-turške meje.

Sirski predsednik Bašar al Asad je v minulih mesecih z uspešnimi ofenzivami ponovno zavzel okoli dve tretjini sirskega ozemlja. Zdaj želi ponovno zavzeti tudi pokrajino Idlib, ki je zadnja sirska provinca v rokah upornikov in kamor so se razbežali še zadnji ostanki uporniških milic.